27 Април 2024 г. Събота

Кабинетът не е полезен на страната, това е една агония, критичен Първанов

2014-04-15 09:42:28

Кабинетът вече не е полезен на България. Това е една агония. Това каза в интервю за предаването „Здравей, България" на Нова телевизия Георги Първанов, лидер на АБВ и президент (2002-2012). Той смята, че зад дебелите стени на „Дондуков" агонията не се усеща, защото там си имат спокойствието. По населените места обаче се вижда много добре. Дали ще продължи още три години или възелът ще бъде разсечен още наесен не е маловажен въпросспоред Георги Първанов.

Предсрочните избори може и да не се случат, но те са належащи, защото имаме един много слаб, блокиран, неработещ и произвеждащ скандали парламенткойто дори компроментира парламентаризма. Те могат да устискат до края на мандата, но това не е амбициозно. На нас ни трябва работещо правителство, което да предприема реформи и да приема непопулярни мерки дори, защото кризата го изискваподчерта лидерът на АБВ.

Това правителство очевидно е слабо и заради политическия стил, и заради поведението на партиите, които го подкрепят. Очаквахме нещо по-добро и за това се борихме, но нищо не се променя към по-добро, критичен е Първанов. Той подчерта, че прехвърля критиките си към кабинета, тъй като той не е полезен на страната. Слабостта на партиите се отразява и на кабинета. Георги Първанов преди няколко седмици дори е заявил среща с премиера Пламен Орешарски, но отговор няма и допуска, че няма да има. Искал да постави няколко въпроса, сред които разпределението на парите по регионите и безпардонните груби уволнения на хора, които мислят различно.

По мнението на Първанов има сили, които искат да опорочат изборите. Самият начин за формиране на ЦИК идва да покаже, че се взима всяка възможност, за да се повлияе на изборния резултат. Георги Първанов подчерта, че като президент 10 години е издавал укази за съставяне на ЦИК и никога не е имало скандал, дори намек за скандал. Президентът сгреши, може би съзнателно наруши закона, и парламентът му го върна тъпкано, образно казано, посочи той.

Относно кафето в Кърджали, което изпиха Бойко Борисов и Лютви Местан, Първанов смята, че това е знак, че може да има преконфигуриране на политическите среди. След като не се намериха легитимните решения, се отиде на кафето - потърсиха се задкулисните, нелегитимните начини да се реши един такъв проблем, какъвто се получи със сформирането на ЦИК.

По думите на лидера на АБВ номинацията на Делян Пеевски за евродепутат не е безобидна. Той има право да бъде и шеф на ДАНС, погледнато формално, но видяхте реакцията на хората. ДПС показват на хората, че всичко им е позволено, всичко, което кажат става в държавата. Пеевски се превръща в емблема на управлението на държавата.Лошото е, че ние изнасяме проблема навън, посочи Първанов.

Относно резултатите от предстоящите избори, той смята, чевсеки резултат под 3 евродепутати би бил неудовлетворителен и не е добрият резултат за АБВ. Въпреки това обаче би бил перспективен за една формация, която няма никакви лостове. АВБ се издържа от дарения на граждани.

Георги Първанов коментира и темата Русия. Според негоБългария няма място в коментарите, в заявките, свързани с военните решения на въпроса с Русия. Цялата последователна позиция на държавния глава, но и това, което изразиха, като становище, в Консултативния съвет представителите на мнозинството, особено на социалистическата партия и най-вече тази крайна позиция на министъра на отбраната, това ни нарежда сред ястребите, сред най-агресивните политици в Европа по отношение на политиката към Русия, смята той. И двете страни трябва да се въздържат от действия, които внасят напрежение.

По думите на Георги Първанов на нас повече НАТО не ни трябва в този момент. Нашата позиция не бива да бъде агресивна към Русия, защото ние имаме не само история, която ни сближава, имаме икономика, имаме търговия, имаме туризъм, който би се накърнил много, ако ние заложим на една такава яростна позиция, допълни още Георги Първанов. 
Мартин Шулц казва, че санкциите към Русия са неприемливи, казва, че в Крим има една нова реалност. Първанов недоумява защо ако германецът Мартин Шулц казва това, то нашата левица да е по-агресивна от него.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати