24 Април 2024 г. Сряда

Путин призова Обама да не допуска кръвопролитие в Украйна

2014-04-15 07:11:06

Руският президент Владимир Путин призова своя американски колега Барак Обама максимално да използва възможностите, с които разполага американската страна, за да не се допусне използване на сила или кръвопролитие в Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В телефонен разговор между двамата президенти от руска страна беше изтъкнато, че протестните акции в Донецк, Луганск, Харков, Славянск и други градове в югоизточна Украйна, са резултат от нежеланието и неспособността на ръководството в Киев да взема под внимание интересите на руското и рускоезичното население, посочиха в Кремъл. 

Обама от своя страна е изразил безпокойство относно твърденията за руска намеса в югоизточна Украйна. "Руският президент отбеляза, че подобни спекулации се основават на неверна информация", отбеляза пресслужбата на Кремъл. 

"Сегашните украински власти трябва да мислят на първо място как реално да привлекат всички основни политически сили и региони в прозрачния процес на изработване на нова конституция, гарантираща основните права и свободи на гражданите, федеративно устройство на страната и извънблоковия й статус", е заявил руският президент.

От своя страна Обама е заявил в телефонния разговор с Путин, че е "силно обезпокоен" от действията на Москва в Украйна, съобщиха световните агенции, като се позовават на изявление на Белият дом.

"Президентът изрази силно безпокойство относно подкрепата на руското правителство за действията на въоръжени проруски сепаратисти, които заплашват да подкопаят и дестабилизират правителството на Украйна", се посочва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

"Президентът отбеляза нарастващата политическа и икономическа изолация на Русия в резултат на действията й в Украйна и даде ясно да се разбере, че цената, която Русия вече плаща ще нарасне, ако тези действия продължат", добави Белият дом.

Обама също изтъкнал "необходимостта от разоръжаване на всички нередовни въоръжени сили в страната и настоятелно призовал президента Путин да използва влиянието си върху тези въоръжени проруски групи, за да ги убеди да сложат оръжието на масата", съобщи Франс прес.

В телефонния разговор, състоял се по молба на Москва, американският президент отново припомнил, че е важно Русия да изтегли войските си от границата с Украйна, за да намали напрежението. Обама отбелязал, че въпреки "реториката" на руските власти украинското правителство е проявило "забележителна сдържаност".

Путин и Обама са се договорили да продължат усилията за намиране на пътища за дипломатическо взаимодействие в контекста на ситуацията в Украйна преди планираната за 17 април в Женева четиристранна среща между ЕС, Русия, САЩ и Украйна. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати