29 Март 2024 г. Петък

Преглед на новините във вестниците днес

2014-04-15 07:08:52

Милиони левове санкции трябва да платят общините, за да бъдат възстановени плащанията от Брюксел по програмата "Околна среда". Това става ясно от отговор на Министерството на околната среда и водите на въпроси на вестник "Труд". Глобите ще бъдат наложени заради нарушения при обществените поръчки за периода 2010-2013 г. 

Санкции ще има за общините, по чиито проекти са открити пропуски, което означава, че сумите трябва да се покрият от местните бюджети, а не от държавния, каквато беше първоначалната позиция на министерството. 

"Измамна солидарност", коментира вестникът. Повече от четири месеца част от българските кметове живееха с надеждата, че може и да им се разминат сериозни санкции заради проблемите по оперативна програма "Околна среда". Сега излиза, че все пак ще трябва да платят сметката за пропуски, в които пръст има и държавата. Макар фактите да подсказваха, че ще се стигне до тази развръзка, екоминистерството подхранваше илюзиите за държавна солидарност.

"Границите на българския език - двойно по-големи от държавните", отбелязва в днешния брой на "Сега" доц. д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН. Проблемът за границите на българския език е решен отдавна в българското езикознание, посочва тя. 

Тези граматични черти (с незначителни изключения) са характерни за всички диалекти и върху тях се изгражда спецификата на  българския език като единствен славянобалкански език в света. Тази характеристика е потвърдена и от стотици чуждестранни изследователи. Общите езикови черти, които обединяват всички родни диалекти, говорят за единството на българския език в миналото и днес, отчита експертката

Двадесет и три години след приемането на конституцията нейните предимства и недостатъци са по-видими отвсякога, коментира за "Труд" политологът доц. д-р Антоний Гълъбов. Преди всичко конституцията ни произвежда премиерска, а не парламентарна република. Липсва орган на местно самоуправление на областно равнище, а това води до трайно концентриране на  властта във фигурата на министър-председателя, отчита експертът. 

Вторият проблем е свързан с възможността за трайна централизация на управлението. Потенциалът за развитие на България е на регионално и местно равнище, а възможностите за местно самоуправление са сведени до минимум. Третият проблем на конституцията е несъответствието между вида на избор и правомощията на съответните институции.  Пряко от гражданите се избират само президентът и кметовете. И двете фигури разполагат с ограничени възможности за формиране на самостоятелна политика. 

"Училище като Матрицата", коментира "Стандарт". Докато и в Европа, и в САЩ вече се пораждат съмнение доколко стандартизираните тестове оценяват способността на детето да се  ориентира в света, ние продължаваме да ги налагаме дори и там, където от тях няма нужда. С идеята, че това уж ще издърпа образованието ни напред, а заедно с него и обществото ни. 

Всъщност правим точно обратното. За да се ориентира в света, едно дете трябва да владее не само специализирани технологични знания, които са в основата на всички подобни тестове. Онова, на което училището трябва да го научи, наред с технологичните познания, е да се ориентира в идеи и послания, които обясняват света и по този начин го тласкат напред.

Около 417 млн. лева ще са допълнителните приходи в Националния осигурителен институт, ако осигуровките за пенсия и за безработица бъдат увеличени с по 1%, както предлага КНСБ, пише "24 часа". Това е установил анализ на финансовите ефекти, който ще бъде обсъден от осигурителната комисия на тристранния съвет преди великденските празници. 

Сериозен срив на чуждите инвестиции в България през февруари отчете БНБ, съобщава "Сега". Тогава у нас са влезли едва 41,3 млн. евро. Това е със 72,9% по-малко в сравнение със 152,5 млн. евро през миналия февруари. Инвестициите са значително по-скромни и в сравнение с коригираните и завишени нагоре данни за януари, когато бяха отчетени 72,8 млн. евро. Така за януари и февруари у нас са влезли общо 114,1 млн. евро. 

В сравнение с първите два месеца на миналата година, когато инвестициите са били 223,3 млн. евро, намалението е с 48,9%. Изненадващо през януари и февруари статистиката отчете и сериозен спад на износа - с 5,9% общо за двата месеца в сравнение с година по-рано.

Особеното на предизборната драма през 2014 г. за разлика от пет години по-рано е осмислянето на простичкия факт, че Европа в настоящия си вид не е истинска и народите го усещат, коментира за "Преса" политологът Борис Попиванов. Истинското ляво и истинското дясно са в политиките, а не в етикетите. 

След 7 години и 4 месеца членство в ЕС е време да разберем, че националното и европейското са много по-тясно преплетени, отколкото личи само по еврофондовете и докладите за вътрешния ред и сигурност. Промяната в България е възможна и постижима като промяна в Европа. Условието е да не се маргинализираме сами и да се откажем да участваме в тези процеси, отчита Попиванов.

"Дарителство ли? Егоизмът е спасителната лодка", коментира "Труд". Едва 2208 българи са обявили в данъчната си декларация за 2012 г., че даряват. Това са 0,1% от работещите българи. Общата сума на благотворителността от физически лица през годината е била 2 754 822 лева. С есемеси и телефонни обаждания са дарени още около 2,2 млн. лева, пише в анализа на Българския дарителски форум. 

Единственото по-сериозно обяснение за ниската щедрост на българина е загубеното доверие, че сме общество, че средата е крайно враждебна и в нея всеки трябва да се оправя сам. Егоизмът в момента сякаш е спасителната лодка на българина и данните за дарителството само го потвърждават.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати