20 Април 2024 г. Събота

Депутатите взимат в ръка Изборния кодекс след 16 септември

2010-09-02 22:40:06

След 16 септември окончателният вариант на проект за Изборен кодекс ще бъде раздаден на парламентарните групи и независимите депутати, за да го подпише всеки, който го подкрепя. Това съобщи Искра Фидосова, председател на парламентарната временна комисия, която работи по проекта, предаде БТА.

Днес комисията одобри доклад за работата си, в който са описани основните теми за дискусия, решенията и позициите на парламентарните групи. 

Какво предвижда проектът?

Още на следващите избори ще има пилотен проект за електронногласуване, вероятно в София и някой от големите градове, обясни Фидосова. Предвидена е възможност гражданинът, който се е възползвал от тази възможност, да отмени гласа си и да гласува отново в избирателната секция, ако пожелае. Така се застраховаме срещу контролиран вот, каза тя. Предлага се изискване за уседналост за местните избори, като избирателят трябва да е живял поне последните 10 месеца в съответната община. 

Предвижда се и усъвършенстване на правилата за гласуване в чужбина. Дава се възможност на българите в чужбина по интернет да посочват поне три месеца по-рано дали ще участват в гласуването и в кое населено място им е удобно да дадат вота си. Ако не изпратят предварително заявление, те могат да се допишат в избирателните списъци и в изборния ден, уточни Фидосова. 

Има и промени при регистрацията на партии и коалиции. Предлага се само регистрираните вече партии да могат да регистрират коалиция. 

За участие във всеки един от изборите за народни представители, за президент и за евродепутати партиите и инициативните комитети трябва да внасят безлихвен депозит в размер на 10 хиляди лева. 

Екатерина Михайлова от Синята коалиция посочи, че много от предложенията на Синята коалиция са влезли в проекта, но сред тези, които не са намерили място, е искането за регионални преброителни центрове.

Волен Сидеров от "Атака" предложи отново да се помисли за образователен ценз за избирателите, както и за условие който не си е плащал данъците, да не може да участва в гласуването.Той смята, че уседналостта трябва да е поне 18 месеца. 

Четин Казак от ДПС не споделя идеята за уседналост и каза, че тя противоречи на конституцията, тъй като в основния закон са заложени условията за упражняване на активното избирателно право. 

Мая Манолова заяви, че Коалиция за България е против двустепенната система на регистрация - първо партии и после коалиции, против ранната регистрация за местен вот и против предлаганите правомощия на ЦИК да отказва регистрация поради непровеждане на изскуемите заседания във висшите им органи.


източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати