23 Април 2024 г. Вторник

Ректори: Няма да изкараме зимата

2010-06-24 22:18:28

С поскъпването на цените на газа, електроенергията и парното университетите са разтревожени, че няма да изкарат зимата.

Това споделиха ректори на Висши учебни заведения на среща с министъра на образованието Сергей Игнатов. Тревогата си директно изрази ректорът на СУ „Климент Охридски" Иван Илчев.

Не виждам как ще изкараме зимата", каза той. Усложнената обстановка в образованието Илчев оприличи на задачите по математика с обеми на 
Ако имаше една тръба, която влива вода в един басейн, и три други тръби, които източват водата от басейна, няма как да се къпеш в него. Можеш само да ходиш по дъното", каза Илчев.

Ректорът смята, че трябва да се промени философията на финансирането на висшето образование и наука. В противен случай според него през следващата година ВУЗ-овете ще бъдат в същото положение.

„Дали устата ми ще бъде 10 сантиметра под водата или 5 сантиметра под нея, съществена разлика за удавника няма", посочи той.

Трябва да има съкращения на администрацията, допълни още Илчев. Според него обаче тази мярка няма дапомогне особено много.

Правителството трябва да подпомага университетите да развиват повече наука, посочи Илчев и допълни, че до този момент никое правителство не е изпълнявало записаното в закона 10% финансиране на ВУЗ-овете за научни проекти и разработки. Тази година обаче Софийският университет не е получил нито една стотинка за наука.

Доцент Лили Вълчева от Синдиката на работещите във висшето образование посочи, че тристранния съвет е направилкомпромис с данък хазарт. Защо да не се направи компромис за младите хора, които се обучават, попита тя.

Търсят се мерки да не се орязва чак толкова финансирането за ВУЗ-овете, увери от своя страна образователният министър Сергей Игнатов на среща с ректори на висши учебни заведение и представител на студентските съвети.

Той посочи, че с финансовия министър Симеон Дянков са непрекъснато в диалог какво може да се направи между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Имаме особено тежък проблем с осигуряването на осветление и отопление за университетите, особено през зимния период, посочи министър Игнатов.

Той настоя всички да споделят своето мнение, за да се вземе най-правилното решение и между първо и второ четене в Народното събрание да се намали натискът върху вузовете. Няма смисъл централизирано да се вземат решение, обясни министърът.

Пред ректорите той изтъкна още, че трябва да преодолеят вътрешния страх при разработването на европроекти.Независимо от статистическите данни за раздвижване на икономиката годината ще бъде тежка, посочи още Сергей Игнатов Няма как да не се пипа системата".

Друг проблем пред висшето образование според него е все по-малкият брой студенти. Демографската криза се разгръща в своя пълен вариант , допълни още Игнатов. Той открои и факта, че много българи предпочитат да се образоват навън.

Българските университети се състезават с университетите отЕвропейското пространство, посочи той. Според министър трябва да се намери решение как да с оптимизира образователната система, така че тя да издържи и да се намерят механизма да се задържат българските студенти в родните университети.

Министърът каза още, че образованието има по-голям бюджет от двете силови ведомства, взети заедно.

Според главния секретар на МОНМ Красимир Вълчев може би трябва да се помисли за диференцирани такси за обучение. Например - да се плащат различни студентски такси за една и съща специалност.

Министерски съвет според Красимир Вълчев може да определя максималния размер на таксите. Зад подобна идея застана и професор Семерджиев, ректор на НАТВИЗ.
Според него отличните студенти могат да бъдат стимулирани - да плащат по-ниски такси в сравнение с колегите си, които не полагат толкова много усилия, за да напълнят студентските си книжки с петици и шестици.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати