19 Април 2024 г. Петък

Има ли значение името за бъдещето в живота?

2014-04-14 08:02:36

Избирането на име за новородено често се превръща в трудно решение. Дали да се спазват традициите, дали да се търси нещо модерно, нестандартно? 

В последните 70 години множество специалисти се опитват да изследват въздействието на името върху развитието на човека, посочва Би Би Си.

Счита се, че в не малка степен нашата идентичност се оформя от начина, по който другите хора се отнасят с нас и името може да променя посоката на комуникацията с обществото.   

В някои от по-ранните изследвания се заключва, че за мъже с по-необичайни първи имена са по-вероятни преждевременното напускане на училище и самотният живот, както и склонността към психическа неуравновесеност.

Психологът Ричард Цвайгенхафт от американския колеж “Гилфърд” обаче смята, че хората с нестандартни имена са с по-голям шанс да станат богати и известни. 

Според друг специалист нетрадиционни имена дават възможност от ранно детство да се усвои далеч по-добре самоконтролът – умение, което е от изключителна полза в преследване на успешна кариера. Защото тези хора още малки са обект на подигравки и постоянно питане за произхода на странното име и се каляват. Но, разбира се, ефектът може и да е отрицателен.

Грегъри Кларк, икономист и автор на книга за въздействието на имената, изтъква интересна тенденция. В периода 2008-2013 година в престижния Оксфордски университет са приети 14 449 студенти. Кларк сравнява процента на наличие на дадено име на Острова и съотношението на първокурсници с това име спрямо общия брой на приетите.

Оказва се, че Елинор, Питър, Саймън и Анна са с 45 пъти по-голям шанс да бъдат приети в Оксфорд в сравнение със Стейси, Конър, Брадли и Рийз. За имена като Шенън и Джейд разликата е още по-фрапираща – 100 пъти. А за тези, които се казват Шейн, шансът за приемане в Оксфорд е оценен на 0.

Кларк посочва още, че преди 19-ти век първите 4 най-разпространени имена в Англия са били носени от половината мъже в страната. През 2012-та този процент е едва 7 (за имената Хари, Оливър, Джак и Чарли). Отвъд Океана през 1950-та година само 5 на сто от американските родители са избрали име за бебето си, което не е сред 1000-те най-срещани. В наши дни процентът надхвърля 30.

Би Би Си изтъква, че с годините изборът на име е все по-необвързан с традициите. Така може да се “разчете” повече за родителите само на базата на тяхното решение за име на бебето им.

Конкретен пример от Калифорния по отношение на расата. В годините до 2003-та около 40% от чернокожите момичета са с имена, каквито не носи нито едно бяло момиче.

Имената не рядко са и повод за дискриминация. Експеримент от 2003-та година на Мериън Бертран и Сендхил Муллайнатхан дава доказателство за подобно твърдение. Двамата изпращат близо 5000 автобиографии по обяви за работа в Чикаго и Бостън. 

CV-тата са абсолютно еднакви, но половината с имена, присъщи за бели хора като Емили Уолш и Грег Бейкър, а другата половина с имена, носени предимно от афроамериканци като Лакиша Уошингтън и Джамал Джоунс.
 
Поканите за интервюта за “белите” имена са с над 50% повече. Този ефект се забелязвал дори и при фирми, които изрично настояват, че дават равни възможности на всички кандидати, независимо от техния произход.

Според авторите на проучването повечето работодатели са дискриминирали кандидатите на база техните имена дори и подсъзнателно. Расовите предразсъдъци най-вероятни биха се появили и при самото интервю, ако Грег Бейкър всъщност се окаже афроамериканец, но поне ще е получил покана благодарение на името си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати