26 Април 2024 г. Петък

Пресата днес: Бюлетините са защитени, няма риск от манипулации, Найденов: Руски военни самолети провокират над Черно море, Всяко второ българче е скарано със спорта

2014-04-14 07:54:02

"Руските военни самолети продължават провокациите си над Черно море. След анексията на Крим от Русия, бе нарушен балансът на силите в Черноморския регион“, казва военният министър Ангел Найденов в интервюто си за "24 часа".

Министърът уточни, че руснаците не нарушават въздушното ни пространство, но направи своя коментар с риторичен въпрос: "Нали не мислите, че летят за безобидни разходки или за да помахат с криле на летуващите туристи?" Той допълни, че МО внимателно следи развитието на ситуацията и всеки момент може да отправи молба за помощ към НАТО. "Смея да кажа, че армията ни притежава много висок потенциал, развит в резултат на участието ни в охранителни и антитерористични дейности."

Поглед към статута на работещите българи в посолствата и консулствата на други държави у нас, които са без трудови договори и каквато и да е социална защита, представя днес "Труд". Въпреки че проблемът се поставя от години, едва през миналата седмица се тръгна към неговото разрешаване – в Министерството на външните работи (МВнР) се срещнаха представители на всички ведомства, имащи отношение по казуса.

Една от причините за срещата бе проверка на Главната инспекция по труда (ГИТ). Практиката на инспекторите показва, че нарушенията, извършвани от чужди дипломатически мисии, могат да доведат до сериозни последици за потърпевшите - загуба на трудови и осигурителни права.

"Бюлетините са защитени, няма риск от манипулации", е основната теза, развита за "Телеграф", от говорителя на ЦИК Александър Андреев. "Няма основание изборите да не бъдат проведени и организирани в една нормална среда. За разлика от стария в новия Изборен кодекс е заложено бюлетините да бъдат отпечатани по определен начин и в определена печатница, така че да се гарантират техните защити. В избирателната бюлетина от лявата страна ще бъдат изписани имената на партиите, коалициите и на независимите кандидати. От дясната страна на бюлетината ще са посочени 17 квадратчета, в които всеки един избирател би могъл да отбележи своята преференция за кандидат, който е включен в кандидатската листа на партия или коалиция. Не мисля, че преференцията ще затрудни избирателите!", е обобщаващата оценка на Андреев.

"Преса" цитира позицията на председателя на Народното събрание Михаил Миков, който не вижда нужда от промени в конституцията. На дискусия във Велико Търново, посветена на 135-годишнина от приемането на Търновската конституция, Миков обясни, че настоящият ни основен закон е с "неизчерпаем капацитет, а обсъждането на проекти за промени само и единствено подкопават доверието в него".

За "Масови фалити на частни клиники" съобщава "Новинар". В момента валят обяви за продажби на медицински центрове с хирургии, зъболекарски кабинети и лаборатории. Според експерти причина за бума на разпродажбите е преместването на лекарите в чужбина заради по-високото заплащане там. Сега могат да се купят и работещи медицински центрове с отстъпка. За 40 000 евро се продава лекарски кабинет във Врана от 60 квадрата. Цената на клиника от 226 квадрата в столичния квартал "Иван Вазов" пък е 600 000 евро.

"Всяко второ българче е скарано със спорта", констатира "Монитор". Децата се хранят с банички и пица вместо с плодове и зеленчуци, обяснимо е защо българчетата стават все по-дебели и обездвижени. Това потвърждава и Националното проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България. Като допълнение - подрастващите сърфират на компютъра по пет часа на ден. Този начин на живот отключва редица заболявания, обяснява доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика.

"Дума" цитира изказване на народния представител от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев, направено в Шумен вчера. Според депутата цената на електроенергията е невъзможно да бъде намалена, а задържането й на настоящото равнище би било трудно. Куюмджиев обясни, че една от причините за развитието на подобна ситуация в момента е огромната сума, която ЕРП-тата дължат на НЕК. "Това, което те наричат прихващане, всъщност е задържане на парите на всички нас. Прибират парите за ток за цял месец, след което трябва да платят на НЕК, който им е доставил този ток, но не го правят. ЕРП-тата упорстват и заявяват: "Няма да го платим!". Но парите, които те дължат, не са на НЕК, а на централите, те от своя страна ги дължат на въглищните централи и на миньорите.

Както си задържаха днес около 350 милиона, така в крайна сметка утре или след два месеца миньорът ще спре да работи, защото няма пари. По този начин енергийноразпределителните дружества не само че нарушават законите и правилата, но и застрашават националната сигурност, поведението им е безотговорно. За да могат да бъдат решени тези проблеми, трябва ДКЕВР да се намеси с пълната сила на закона и да ги принуди да го спазват", категорично е становището на Куюмджиев.

За призива: "Бойкот на веригите", отправен от хлебарите, пише днес на своята първа страница "Стандарт". "От хипермаркетите ни искат до 40% отстъпки, а ние работим за 5-10% печалба. Това са непосилни условия", обясни Димитър Людиев от Управителния съвет на Съюза на хлебопроизводителите. До 70% стигна сривът в бизнеса, оплакват се пекари. Междувременно депутатите също подхващат големите вериги. В парламента на първо четене утре - вторник - влизат промените в Закона за защита на конкуренцията.

"Кабинетът отлага реформите въпреки препоръките на ЕК", съобщава на първа страница "Сега". И тази година, както и предишните, България ще бъде обект на остри критики от ЕК заради забавянето на реформи в ключови сектори. Страната ни върши точно обратното на съветите на комисията. Това личи от актуализираната национална програма за реформи за 2014 г. Документът, който се изготвя ежегодно и подлежи на оценка в Европейската комисия, бе публикуван за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство.

Темата на "Труд" предупреждава: "Крадат имоти с предварителни договори". Тази измама е насочена към възрастни, психичноболни и зависими от алкохол и наркотици хора в столицата. Схемата е проста и ефективна: мошениците използват вратичка в закона, че предварителните договори не се сключват в присъствието на двете страни пред нотариус, а после стават окончателни с молба до съда. Не са редки и случаите, в които старци, без преки наследници, се разделят с жилищата си след като починат. Остава открит въпросът откъде имотните измамници научават за смъртта на собственика? Според разследващите начините са основно два. Единият е теч на информация от полицията, другият предполагаем пробив е свързан с даване на неправомерна информация от моргата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати