28 Март 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ поискаха оставката на образователния министър

2014-04-13 14:19:14

Неделна оставка от министъра на образованиетоАнелия Клисарова поискаха на пресконференция бившите управляващи от ГЕРБ. Опозицията призовава за отстраняването й заради това, че тя е „стопила доверието на учителите” и на институциите към образователното министерство.

ГЕРБ заявиха и други желания в списъка си за промени в образователната система, сред които е и незабавнотоприемане на новия Закон за училищното образование. 

„Настояваме въпросните 80 млн. лева, които правителството очаква да получи от икономическия растеж у нас през тази година, да бъдат вложени само в сектор образование”, заяви народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова и мотивира искането с факта, че образованието е единственият ресор, който генерира растеж в икономиката.

Гербаджиите настояха тези 80 млн. лева да бъдат дадени надетските градини и училищата за увеличаване на техния единен разход, което от своя страна ще доведе до увеличение на учителските заплати с до 8 на сто.

Бившите управляващи сигнализираха и за два проекта в сферата на образованието от предходния програмен период, коитоизтичат в средата на тази година, а пари от бюджета ни за тях повече няма.

„Единият проект е този за извънкласните дейности, за коитопрез последните три учебни години са дадени 94 млн. лева. През юни този проект приключва и нямаме заделени пари повече за извънкласни дейности", обясни депутатът от опозицията Корнелия Маринова.

Другият проект, който събуди притеснение у ГЕРБ, е този зацелодневната организация на обучението в средните училища - инициатива, по която са ангажирани 4000 учители.

„Как искаме да имаме грамотност, когато 30 на сто отучилищата ще останат без целодневна организация на обучението", попитаха от ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов се обединиха около мнението, чеувеличение на заплатите на учителите на този етап няма как да има, въпреки че образователният министър обеща 5% повече пари за младите учители до 35 години.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати