19 Април 2024 г. Петък

Полупродажбата на Lafka

2014-04-13 13:56:19

Над 500 обекта в цялата страна, планове за още поне три пъти по толкова, присъствие във всички основни градове, дългосрочни договори за наем на общински терени на най-добрите локации, модерни и атрактивни на вид павилиони плюс всички гарантирани бонуси от положението на голяма верига спрямо доставчиците й. Изобщо - Lafka изглежда чудесна инвестиция.

И по напълно официална информация "Табак маркет", дружеството на "Булгартабак холдинг", което изгражда веригата, предстои да бъде продадено, и то на външно за групата лице. Това може да се прочете (макар добре заровено) в бележките към годишния отчет на иначе публичната компания, която би трябвало да оповести постигането на подобна договореност. По съвсем неофициални данни обаче сделката, която предстои, ще е по-скоро фиктивна, а външни ще са само лицата на повърхността. Това няма да е нищо ново за групата, след като от началото на годината и самият холдинг смени собствеността си, без досега новият мажоритарен акционер да е уведомил за това останалите инвеститори и без да е отправил към тях търгово предложение да им изкупи акциите, както повелява законът.

Целта не е ясна, но събралия доста противоречиво отношение от обществото проект Lafka може само да спечели от ново лице, пък било то и просто маска. Или пък отделянето на търговията от производството може да е сигнал за по-късна продажба на някой от двата бизнеса.

Подмяна на лицата...

Lafka е търговската марка, под която "Булгартабак" през последните две години създава верига киоски за продажба на дребно на цигари, вестници и дребни пакетирани стоки в цялата страна. Дружеството - собственик на павилионите, е "Табак маркет" (първоначално "Булгартабак трейдинг") и се притежава от "Булгартабак холдинг" и дъщерната му "Благоевград БТ". Официално към момента самият холдинг е собственост на регистрираното във Виена BT Invest. То е на създаденото в Лихтенщайн Livero Establishment. Което пък е на дубайското TGI Middle East FZE, контролирано от Prest trade Ltd. По официални данни от Комисията за защита на конкуренцията в края на веригата стои физическо лице без друга стопанска дейност, чието име е тайна. Де факто, макар и по неофициална информация, "Булгартабак" е собственост на мажоритарния акционер на КТБ Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски. Всъщност през холдинга и основната му фабрика и "Табак маркет" именно това са притежателите на Lafka.

"Към датата на съставяне на настоящия отчет "Булгартабак холдинг" АД и дъщерното дружество "Благовград БТ" АД са постигнали договореност за продажба на всички притежавани от тях акции (представляващи общо 100% от капитала) на дружеството "Табак маркет" АД на купувач/купувачи извън групата "Булгартабак". Това е записано в една от бележките за събития, настъпили след края на отчетния период, към отчета на "Булгартабак холдинг", изпратен до Българската фондова борса.
От пресслужбата на самия холдинг не отговориха на въпросите на "Капитал" има ли реална продажба, на какъв етап е тя, кои са купувачите и каква е цената. Отговорникът за връзки с обществеността в "Табак маркет" пък не вдигна мобилния си телефон.

На повърхността наистина изглежда, че в "Табак маркет" има разместване. На 31 януари на общо събрание на дружеството е променен съветът на директорите. От него са извадени Венцислав Чолаков, Ангел Димитров и Явор Драганов, които са и в управлението на "Булгартабак", и като единствен представител на холдинга остава прокуристът му Иван Биларев. На тяхно място са влезли австриецът Волфганг Рекендорфер и българите Виктор Налбантов, Богдан Дренски и Симеон Алексиев, последните двама от които са адвокати. А на заседание на съвета на директорите на "Табак маркет" на 18 март, протоколът от което е изпратен в Търговския регистър, Биларев е освободен като изпълнителен директор, а на негово място е назначен Налбантов.

Най-интересното от новите лица в управата е Рекендорфер, който не е нов за цигарения бизнес. Той е председател на директорския борд на мултинационалната Profile Alliance, част от която е Profile Tobacco Group. Работил е във Veno Consult - търговски представител на Austria Tabak, впоследствие купила търговските права на Philip Morris за Грузия, Армения и Киргизстан. Компанията е била вносител и дистрибутор на цигарите на Reemtsma за Азербайджан и Югоизточна Европа и търговец на едро на дюти фри стоки на Austria Tabak за Румъния, България и Черна гора. Компанията (според информация от сайта й) е била консултант при втория опит за приватизация на "Булгартабак".

Понастоящем Рекендорфер е консултант на Тайландския тютюнев монопол и държи 45% от регистрираната в Сърбия Direct Group - дистрибутор там на продуктите на BAT, Red Bull, Don Caffe и др. В България Рекендорфер в края на миналата година е основал "Еф Ем Си Джи трейд", където той е в борда заедно с Богдан Дренски и Виктор Налбантов. По данни от Търговския регистър австриецът е почти 100% собственик на дружеството (една акция има Налбантов). Дренски няма участия в управлението и собствеността на други фирми освен "Табак маркет", "Еф Ем Си Джи трейд" и адвокатската кантора "Лекс Локус". Налбантов обаче е бил в управлението на "Разпространение на печата" (контролирано от Делян Пеевски и наскоро придобито от "Табак маркет"), прекръстено на "Табак трафик".

 ...или ефектен грим


Въпросът е доколко тази промяна означава предстояща реална сделка или по-скоро е грим с очаквани ефекти да промени имиджа на Lafka като чуждестранна инвестиция, да отклони евентуална заплаха от антимонополни мерки срещу вертикалната интеграция на бизнеса с вестници и цигари и в крайна сметка - да имитира раздробяване на групата. Според два независими източника на "Капитал" от цигарения пазар в момента става въпрос по-скоро за второто. "Сделка все още не е сключена, но предстои да има такава, най-вероятно с новосъздадено дружество", каза източник на вестника от групата "Булгартабак".

Любопитното е, че такива новосъздадени дружества в орбитата около "Табак маркет" не липсват. Едното е споменатото "Еф Ем Си Джи трейд" (FMCG е широко използвано съкращение за бързооборотни стоки - fast-moving consumer goods). Друго е "Маркет инвестмънт", което е регистрирано в началото на март на адреса на централата на "Булгартабак" в София (ул. "Граф Игнатиев" 62), а само месец по-късно - в началото на април, е преместено на седалището на "Табак маркет" (ул. "Стара планина" 5). Основатели с равни дялове са изпълнителният директор на "Табак маркет" Борис Захариев и Кирил Кобарелов, които са заедно и в управата на "Разпространение на печата" и "Табак трафик". Последното всъщност е бившата "ОБВ Близнаци", която беше изкупена от майката на Пеевски Ирена Кръстева с финансиране от КТБ, после беше преименувана на "Национална агенция разпространение" и наскоро след одобрение от КЗК беше придобита от "Табак маркет".

"За истинска сделка за момента не може да се говори. По-скоро, ако изобщо има такава, тя ще е в посока прехвърляне на продажбите на дребно в сферата на Делян Пеевски, доколкото в момента този бизнес е негов, в съдружие с Цветан Василев", каза друг източник на вестника от бранша.
Според всички запознати със сектора, с които "Капитал" се свърза, евентуалната продажба на "Табак маркет" би била трудна задача от чисто пазарна гледна точка по няколко причини.

Първо - самият проект за Lafka е далеч от завършването му и за момента по-скоро гълта инвестиции без гаранции за ефективност. Според няколко различни източника общата стойност на проекта за над 1500 търговски обекта в България е над 150 млн. лв. Толкова е и капиталът на самата "Табак маркет" към момента, като той е увеличаван няколко пъти, за последно - в края на миналата година, с вноска от 10 млн. лв. от "Благоевград БТ". Така към момента на пазара не липсват и тълкувания, че Lafka просто "изпомпва" кеш от благоевградската фабрика и холдинга. Успехът на проекта чисто търговски е зависим до голяма степен и от това дали ще бъде насочен към веригата поток клиенти, като се забрани продажбата на цигари извън специализирани обекти. А нормативната проектопромяна в тази посока все още не е факт.
И второ - евентуалният нов собственик на веригата би бил силно зависим от групата на Василев и Пеевски, която продължава да контролира и производството, и разпространението на вестници и цигари.
При всички случаи обаче раздробяването на цялата структура на производство, дистрибуция и търговия на дребно с цигари и преса е напълно логичен ход, от една страна, за да се избегнат антитръстови санкции, и от друга - за да е възможна продажбата на която и да било брънка от нея. 
източник: capital.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати