25 Април 2024 г. Четвъртък

Руският посланик: Русия ще отговори на санкциите на Европейският съюз

2014-04-12 13:07:08
Русия ще отговори на санкциите на Европейският съюз, каза в интервю за " Дарик радио" руският посланик в България Юрий Исаков. По думите му санкциите като цяло са не само малко продуктивни, но и вредни, защото се връщат като бумеранг към тези, които ги инициират. Той покани България в Евразийския съюз на Русия.

По думите му няма фундаментални противоречия между Евразийския и Европейския съюз. "Напротив, винаги сме поставяли въпроса за хармонизиране на интеграционните процеси от Ламанша до Тихия океан", подчерта той. Дипломатът подчерта, че не вижда проблем България да стане част от Евразийския съюз.

За санкциите наложени от ЕС срещу Русия, той каза, че Москва не се радва на тях и не е приятно, но Русия ще ги преживее. "Второ, тези санкции ще ударят като бумеранг и по тези, които ги инициират - това е закон. Искам да припомня, че само обемът на търговията ни с ЕС миналата година наближи 500 млрд. долара. Навярно разбирате, че при такъв обем на икономическото взаимодействие и икономическите връзки не може да разсъждаваме в плоскостта на това колко болезнени ще бъдат тези санкции за една страна и да се надяваме, че негативният ефект за другата страна ще бъде нулев", подчерта посланикът.

По думите на Исаков в света, в който всичко зависи едно от друго, нищо безболезнено не може да произлезе от това. "Първият, който хвърля бумеранг от санкции, трябва да си спомни, че този бумеранг ще се върне и може много болезнено да го удари", добави той.

Руският дипломат подчерта, че референдумът в Крим е бил изстрадан в годините назад и случилото се съвсем не е въпрос на бързо развитие. Според него Украйна така и не е успяла да се осъществи като унитарна държава и кризата там не била породена от усложнения на отношенията с Русия.

"Различните части на Украйна имат различни предпочитания за бъдещето си развитие. Много е важно да се запази този крехък мир, който съществува в момента. За да се запази този мир, трябва някаква федерализация на Украйна. Каква точно - трябва да решат самите украинци. Тези прояви на недоволство в Източна Украйна са показателни, че не всичко е наред в държавата. Но въпросът не стои в такива екзотични плоскости като признаване на републики", добави той.

Той уточни, че заради преминаването на Крим към Русия се променят клаузите по газовия договор с Украйна и вече не могат да се правят отстъпки. По думите му Русия е давала отстъпки на Украйна и е предплатила съхранението на газ при Севастопол, но тъй като това вече е руска територия, отпада необходимостта от предплащането.

"Въпреки че Украйна е получавала синьо гориво на изключително ниски цени, то не е платено и на Русия ѝ остават малко ходове за действие", допълни Исаков. "Договорът за доставки на газ беше нарушен едностранно. Не искам да гадая какво ще се случи по-нататък, но за съжаление имаме негативен опит, когато нашите партньори просто не плащат за доставяната продукция, за доставения газ", коментира Исаков.

Спореднего на Русия ѝ остават съвсем малко възможности в тази ситуация – "да апелира към нашите партньори в Украйна - засега те игнорират нашите призиви или да апелира към нашите европейски партньори, защото от Украйна зависи ще получат ли в пълен обем и в нужното време своя газ". 

Руският посланик допълни още, че е неправилно да се търси политически мотив при формулата за изчисляване на цената на газа. Той обаче не даде конкретен отговор дали Москва би била съгласна да договаря цената на природния газ на ниво ЕС, а не с всяка отделна държава членка. Той призова за среща на ниво министри от страните от Европейския съюз, Украйна и Русия, за да бъде разрешен въпросът чрез подпомагане на Украйна.

Юрий Исаков подчерта, че наличието на американски военни кораби в Черно море е в нарушение на международното законодателство. Дипломатът уточни, че става дума за конвенцията от Монтрьо, която ограничава пребиваването на бойни кораби на нечерноморски страни в Черно море.

В същото време той отхвърли твърденията, че руски самолети извършват извънредни полети край българското въздушно пространство, като принуждават нашите изтребители да летят допълнително, изтощавайки и без това ограничения се ресурс.

"Нищо подобно не съм чул. Във всеки случай всички тези действия, които се осъществяват от военновъздушните сили на Руската федерация, те са в 100% и в пълно съответствие с всички международни задължения, които Русия изпълнява", подчерта руският посланик.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати