26 Април 2024 г. Петък

Ирански филм печели "Любовта е лудост" за втори пореден път

2010-09-02 21:13:34
Иранският филм "Светлинка в мъглата" на режисьора Панахбархода Резаи спечели голямата награда "Златната Афродита" на 18-ия международен филмов фестивал "Любовта е лудост"във Варна.

Ирански филм за втори пореден път печели голямата награда на феста.Миналата година това отличие заслужи "Последната кралица на Земята" (Last Queen of the Earth) на режисьора Мохамад-Реза Араб.

Наградите бяха обявени днес от председателя на журито, италианският режисьор Бепе Чино.

В журито бяха още Ендре Флориан - продуцент от Унгария, Мачей Карпински - сценарист от Полша, Юрий Митюшин - президент на „Детективфест" в Москва, и българският режисьор и продуцент Станимир Трифонов.

"Светлинки в мъглата" разказва за Рана, нейният баща и продавача Рахмат. Те са единственитехора, които обичат малкото потънало в мъгла планинско селце. Овдовелият старец сякаш бавно отброява дните до смъртта си, а дъщеря му живее като в мъгла, очаквайки завръщането на любимия си съпруг Хабиб, изчезнал преди години без вест в ирано-иракската война.

Когато Рахмат й предлага женитба, Рана трябва да се изправи срещу цялата дълбочина на мъката си, а баща й се надява рано или късно тя да приеме.

За най-добра актриса бе отличена Каарина Хазард за ролята й във финландската продукция "Писма до отец Якоб" на режисьора Клаус Херо. Този филм заслужи и наградата на българските кинокритици.

Героинята е току-що освободена затворничка с доживотна присъда. Като излиза от затвора, тя получава предложение за работа в отдалечен еноройски дом, където се мести без никакво желание. Свикнала да се грижи единствено за себе си, тя е изпълнена с противоречиви чувства за новата си работа - личен асистент на слепия отец Якоб...

Призът за мъжка роля бе присъден на 84-годишния чаровник Мишел Пиколи, който във френската лента "Покривите на Париж" (Sous les toits de Paris) с режисьор Хинер Салем си партнира с неувяхващата голяма звезда, 74-годишната Милен Демонжо.

"Все по-тягостно става с напредване на възрастта, когато човек е самотен и немощен, още повече ако живее в Париж... под покривите. Но сърцето продължава да тупти. И докато дойде денят, в който силата на живота ще изчезне, все още можем да вярваме в срещите и в любовта", така представят този филм неговите продуценти.

Специалната награда на журито бе разделена между "Стъпки в пясъка" на режисьора Ивайло Христов и руския филм "Рябинов валс" на Александър Смирнов и Альона Семьонова.
източник: vesti.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати