20 Април 2024 г. Събота

Гърция отново на свободния паричен пазар след 4 години отсъствие

2014-04-10 21:07:50

Четири години след като Гърция се оказа в епицентъра на суверенната дългова криза в еврозоната, Атина се завърна с "гръм и трясък" на международния дългов пазар, емитирайки нови петгодишни еврооблигации, съобщи БНР.

Това представлява първото завръщане на Гърция на свободния паричен пазар от четири години насам и след две спасителни финансови програми на ЕС и МВФ за общо 245 млрд. евро.

По последни информации, интересът към новите гръцки дългови книжа е много голям, като над 550 големи инвеститори са подали оферти за покупки на гръцки дълг за над 20 млрд. евро.

Според информации от водещите банки, които ще осъществяват тази сделка, най-вероятно ще бъдат продадени петгодишни облигации (с падеж през април 2019-а година) за 3 млрд. евро при много по-ниска от прогнозите средна лихва от едва 4,95%.

Предварителните надежди на гръцките власти бяха за постигане на средна доходност по новите облигации между 5,25% и 5,0%, като според някои анализатори, ако в следващите часове продължи солидният инвеститорски интерес, лихвата може да падне дори към 4,625%.

Днес старите петгодишни гръцки дългови книжа се търгуват на т. нар. "сив" (неофициален) пазар при лихва от около 4,8%.

Солидният инвеститорски интерес към новия гръцки дълг е доста изненадващ на фона на доста ниския суверен кредитен рейтинг на Атина, като според агенция "Мудис" той е на ниво от "Саа3" (девет нива под т. нар. "инвестиционен" рейтинг), а според агенциите "Фич" и "Стандард енд Пуърс" е на ниво от "В-" (шест степени под инвестиционния кредитен рейтинг).

Изглежда чуждите инвеститори вече забравиха и претърпените солидни загуби след болезненото "орязване" на стария гръцки държавен дълг само преди две години.

Те не изглеждат смутени и от днешната експлозия на кола-бомба пред офиса на Гръцката централна банка в Атина - само часове, преди Гърция да се завърне на свободния паричен пазар след четиригодишно отсъствие.

Солидни резултати от днешния първи аукцион за емитиране на нов гръцки държавен дълг могат да бъдат изтълкувани от финансовите пазари като официален край на суверенната дългова криза в еврозоната. А с това намаляват рисковите и за съседните страни като България.

източник: money.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати