29 Март 2024 г. Петък

"Галъп": ГЕРБ води на БСП, „България без цензура” с реални шансове за евродепутат

2014-04-10 19:30:27

Ако днес биха се провели изборите за Европейски парламент, за ГЕРБ биха гласували 20,9%, за БСП – 20%, а ДПС по традиция остава стабилно на нива и получава одобрение на 6,4% от запитаните. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл”. Изследването е проведено между 28 март и 3 април чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни граждани в цялата страна.

Сред новите формации „България без цензура” запазва най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент, според изследването за нея биха гласували 6,3%. АБВ получава 3,5%, а Реформаторският блок отбелязва спад до 2,1% и това поставя под съмнение възможността на двете формации да преминат бариерата на предстоящите евроизбори.

Битката при националистите продължава да е оспорвана, като засега не се потвърждава хипотезата, че проруската позиция предизвиква видим ръст при електоралния потенциал на „Атака”. НФСБ получава 2,4%, „Атака” - 2,2% и ще им е необходима сериозна мобилизация , ако искат да имат евродепутат, сочи проучването.

Подкрепа за "Глас народен" дават 0,9%, за други формации – 7%, а 29,1% са заявили, че няма да гласуват.

"Галъп интернешънъл” очаква избирателна активност от 2,6–2,8 милиона души за предстоящите евроизбори.

На въпрос, ако днес се проведат избори за Народно събрание, съотношението на силите е следното – за ГЕРБ биха гласували 20,3%, БСП – 19,5%, ДПС – 6%, "България без цензура" – 4,9%, Реформаторския блок – 2,7%, Атака – 2,2%, НФСБ – 1,9%, АБВ – 1,9%, други – 7,5%, а 33,1% са заявили, че няма да гласуват.

Няма съществена динамика и в доверието към основни публични фигури и институциите в сравнение с последното проучване от март, сочи агенцията. Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива - 25% за правителството и 29% за президента. Спада доверието в парламента – само 12% са доволни от работата му, а 75% не са 

Подобни нива на доверие в правителството в последните години са регистрирани в части от мандатите на Борисов и на тройната коалиция.

Само 18% от запитаните смятат, че България върви към по-добро бъдеще, но в сравнение с предишния месец броят на оптимистите е нараснал с 5 пункта, тогава те са били 13%. 67% от запитаните смятат, че страната ни върви на зле.

От публичните личности най-голямо доверие хората имат към еврокомисаря Кристалина Георгиева 46% и кмета на София Йорданка Фандъкова 41 на сто. След това са главният прокурор Сотир Цацаров – 30%, следва президентът Росен Плевнелиев – 29%, премиерът Пламен Орешарски – 28%, председателят на НС Михаил Миков – 18%.

От министрите с най-голямо доверие е вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев – 19%, кономическият министър Драгомир Стойнев с 18%, здравният министър Таня Андреева – 15%, финансовият Петър Чобанов – 14%, правосъдният министър и вицепремиер Зинаида Златанова – 13%.

При политиците по доверие водят лидерите на ГЕРБ и БСП, Бойко Борисов и Сергей Станишев, като те получават по 23% подкрепа, Георги Първанов – 22%, Калфин – 19%, Цветан Цветанов – 12%, Лютви Местан – 9%, Меглена Кунева – 8%, Николай Бареков – 9%, Светослав Витков – 7%, Радан Кънев – 6%, Волен Сидеров – 5%.

Относно събитията в Украйна и българската позиция 35% са заявили, че одобряват присъединяването на Крим към Русия, 27% не го одобряват, а 38% са заявили, че нямат мнение. Картината при привържениците на различните партии е различна – при ГЕРБ най-чувствителен е делът на по-скоро негативните оценки, при БСП – на позитивни, при ДПС преобладава колебание. 49% от запитаните са и против това да се налагат санкции на Русия, само 21% ги подкрепят. Мнозинство от 56% не очаква кризата в Украйна да прерасне във военен конфликт.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати