23 Април 2024 г. Вторник

Проучване: 42% от българите не одобряват посоката на развитие на страната

2014-04-10 10:54:42

България се движи в съвсем грешна посока според 42% от българите. Това показват данните от социологическото изследване на агенция АФИС, проведено в периода 31 март–7 април. За сравнение през февруари тази година песимистите са били 45%. За едва 4,2% нещата в страната се движат в правилната посока.

Българите определят начина си на живот през настоящата година като същия от миналата. 37% смятат, че догодина ще живеят, както сега, а 28,6% смятат, че ще живеят по-добре.

Безработицата е определена като най-големият проблем според 27% от българите. На второ място се нарежда бедността (16%), а на трето е икономическата криза (15%). Едва 8,6% от анкетираните определят като най-важен проблем здравето.

Що се отнася до актуалните проблеми с ЕРП-тата, 64% от анкетираните са настроени положително към евентуално разваляне на договорите. Идеята за разваляне на договорите за концесия на злато е приета положително от 43%, докато 51% нямат мнение по въпроса.

Очаквано 87% от българите биха искали минималната пенсия да е 500 лв. 92% от българите пък искат минималната работна заплата да бъде индексирана със средноевропейската.

Мнозинството от българите (88%) имат положително отношение към идеята учебниците и лекарствата да не се облагат с ДДС. 60% от анкетираните са на мнение, че плоският данък трябва да отпадне.

 

На въпроса „ най-много, 34%, заявяват, че предпочитат пазарната икономика. 29% от запитаните твърдят, че биха се чувствали еднакво добре и при двата модела.

В проучването на социолозите от АФИС са залегнали и въпроси, свързани с украинската криза. Според 41% от българите смяната на властта в Украйна е била акт на преврат. Почти толкова, 40% от анкетираните, се затрудняват да дадат отговор.

Въпреки отделянето на Крим от Украйна и опасенията за сепаратизъм 43% от анкетираните не се притесняват, че може да се стигне до подобен сценарий и у нас.

Във връзка с влошените отношения между Запада и Русия 44% от българите вярват, че кризата ще се отрази отрицателно на страната ни, а вярващите, че няма да се отрази изобщо, са 30%.

Що се отнася до легитимността на новата власт в Киев и референдума за отделянето на Крим и присъединяването му към Руската федерация, болшинството от българите (съответно 71% и 67%) са на мнение, че страната трябва да не взима отношение. Такова е и отношението към евентуалното налагане на политически или икономически санкции срещу Русия

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати