27 Април 2024 г. Събота

Политолози: Номинирането на Пеевски за ЕП - проблем в ДПС

2014-04-10 10:47:25

Номинирането на Делян Пеевски за евродепутат показва, че той е проблем за Местан и ДПС, коментира политологът Васил Гарнизов в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него Пеевски е проблем в общуването между управляващите и обществото, както и проблем в управляващата коалиция.

Делян Пеевски беше номиниран за евродепутат от няколко местни структури на ДПС, сред които тези в Смолян, Кържали и Хасково.

Според социолога Андрей Райчев към номинацията на Пеевски има три гледни точки. Според първата номинацията е свързана с желанието на младия лидер на ДПС, зад когото виси сянката на Доган, да се докаже. За Райчев тази номинация е начин да се премахне Пеевски от българския политически живот.

Според втората гледна точка номинацията е начин да се каже, че Пеевски няма морална инстанция, пред която да се отчита.

Според третата се цели поляризиране на страната, като по този начин центристки формации от типа на Бареков ще бъдат отстранени от политическия живот.

 

Номинирането на Пеевски за евродепутат показва, че в ДПС има илюзия, че се е случила развръзка на проблемите от миналата година, коментира още Райчев.“, каза той.

Васил Гарнизов коментира, че протестът от улицата се преместил в ума. „Това създаде лъжливата увереност, че управляващите са спечелили мача с улицата“, коментира политологът.

Според Андрей Райчев резултатите от социологическите проучвания показват, че няма начин да няма договорка между партиите преди евровота. „ Вижте как е разпределен вотът сега – милион червени, милион гербери, част реформатори, националисти - 400 хил., турци – 400 хил. Развръзка е невъзможна. Няма начин да няма договорка. Както и да се крои, винаги ще има съглашение“, коментира той.

Васил Гарнизов беше по-резервиран в прогнозите си, тъй като според него преди да се види как ще са подредени листите и как ще се развие кампанията, е рано да се говори.

Двамата анализатори коментираха и делото около Бисер Миланов-Петното. Според тях скандалът няма да повлияе върху резултатите от вота. „След историите с Пеевски няма какво да ни изненада в политическия живот“, коментира Гарнизов. За Райчев по-голямата криза е тази на електората и скандалите с Петното и Мишо-Бирата доказват, че гласуваме не за определен вид бъдеще, а за определен вид „наше“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати