19 Април 2024 г. Петък

Анкета на „АФИС”: БСП, ГЕРБ и ДПС вземат 14 от общо 17 евродепутати

2014-04-09 16:39:29

Днес „АФИС” публикува резултатите от анкета за електоралните нагласи на българите преди европейските избори, направена в периода 31 март - 7 април 2014 г. В сондажа са участвали 1050 пълнолетни български граждани над 18 години по метода на интервю от типа „лице в лице".

По време на допитването, 45,8 от анкетираните са заявили, че нямат намерение да гласуват на предстоящия евровот, което в голяма степен ще реши изхода от предстоящите избори.

Според проучването „голямата тройка" в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС със сигурност ще разпределят най-малко 14 от 17-те депутатски мандата, които се полагат на България.

Левицата ще грабне съответно 23% от гласовете на избирателите, следвана от ГЕРБ със 21%, което при заявената избирателна активност би могло да даде отклонение от +/- 2,77%. Коалиционният партньор ДПС ще получи съответно 5,1%, но поради традиционната активност на неговия електорат този процент по-скоро би могъл да скочи с 1,81 процентни пункта до 6,91 на сто.

Още три партии показват потенциал да прескочат високата бариера от 5.88% и да реализират по един мандат. Това са АБВ на президента Георги Първанов, партия „Атака" и „България без цензура".

Според „АФИС” Реформаторите на Меглена Кунева и „Национален фронт за спасение на България" няма да вземат нито един мандат, но ще дадат сериозна заявка за участие в следващ национален парламент.

От потенциалните гласоподаватели 86% вече са взели окончателно решение за кого ще гласуват. Останалите все още се колебаят, като половината от тях се колебаят в избора си между две и повече партии, а избирателите от другата остатъчна половина - дали да гласуват изобщо. 

Предвид отговорите на респондентите, на 25 май избирателната активност ще достигне 2.5-2.8 млн.души. Това означава, че за излъчването на поне един депутатски мандат ще са необходими гласовете на най-малко 150-160 хил. гласа.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати