26 Април 2024 г. Петък

Засичат наша фирма, наемала „бели роби” за Германия

2014-04-09 16:35:01

Инспектори по труда, съвместно с представители на НАП и СДВР, провериха фирма, която набира работници за месопреработващи компании в Германия чрез наемане от полски работодатели. Проверката е извършена след сигнал за трафик на хора с цел трудова експлоатация, съобщават от Инспекцията по труда.

Наетите работници били принудени да работят при изключително тежки условия, много по-различни от предварително уговорените, оплакал се потърпевш. Те работили при удължен работен ден и били задължени да изпълняват нечовешки норми срещу заплащане, много по-ниско от обещаното. Българските работници били дискриминирани спрямо полските си колеги, тъй като получавали много по-ниски възнаграждения за една и съща дейност, пише още в сигнала.

При проверката е установено, че фирмата има регистрация в Агенцията по заетостта като посредник, но не и регистриран договор с чуждестранен работодател. Това е задължително условие за осигуряване на заетост зад граница. Всеки, който планира да използва посреднически услуги, трябва да провери през сайта на Агенцията по заетостта дали фирмата  фигурира в списъците с посредниците и с договорите, съветват от Инспекцията по труда.

На кандидатите за работа била искана определена сума за обработка на документи и декларация, че няма да претендират за възстановяването й, ако се откажат от осигурената им работа. При посредническа дейност не могат да се искат никакви пари от кандидатстващите за работа. Настояването да се заплаща каквато и да е услуга от фирмите посредници - за обработка на документи, капаро за жилище и т.н., е сериозен сигнал, че най-вероятно става въпрос за измама, категорични са от Главната инспекция по труда.

Договорите за посреднически услуги са задължителни, но се оказало, че между фирмата и одобрените кандидати няма сключени подобни договори. Вместо това хората попълвали лични въпросници, чрез които са събирани всичките им лични данни.

Българските работници се извозвали до Полша, къдетоподписвали договори на полски език с полския работодател, без да разбират клаузите в тях и да са запознати предварително с условията на работа. След това били командировани от него в Германия. От Инспекцията по труда посочват, че търсещите работа зад граница обаче трябва да тръгват от България с подписан трудов договор на български език с описани в него всички условия за бъдещата заетост - данни на фирмата, месторабота, работно време, заплащане и т.н. За случая ще бъдат сезирани полските и немските контролни органи.

Измамите с предложения за осигуряване на заетост зад граница не намаляват с падането на ограниченията за работа на българи във всички европейски страни. Със старта на сезонните дейности като селско стопанство, туризъм, хранително-вкусова промишленост и т.н., традиционно сигналите за подобен вид измами се увеличават.

Масово фирми предлагат срещу заплащане да уредят всички документи за самонаемане на българи в чужда държава, най-често във Великобритания. В тези случаи от кандидатите се искат между 400 и 500 паунда, за да им се осигури регистрация като лице на свободна практика. След като я заплатят, се оказва, че няма работа за тях в съответната държава.

Пострадали от некоректни фирми посредници могат да подават сигнали в дирекциите „Инспекция по труда", както и на горещия телефон 0700 17 670.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати