29 Март 2024 г. Петък

Преглед на пресата: Службите без достъп до трафика ни в интернет, Доброволци на лов за опасни храни

2014-04-09 08:01:50

24 часа

Следят касоразбивачи заради грабеж на 40 млн. лв., хващат ги при обир на бизнесмен

Мароан Ел Масри, Илиян Манолов - Дългия, и бандата им касоразбивачи са участвали в извършването на най-големия обир у нас на банковия трезор на бул. "Евлоги Георгиев", а от една от касетките там групата прибрала над 50 килограма много чист кокаин, научи "24 часа".

Това е оперативната информация на МВР, по която е започнало разследването на бандата на "Гастрольорите", които бяха спипани да обират бизнесмен в Свети Влас.

Докато полицаи опитвали да съберат доказателства, че Мароан и Дългия са отмъкнали около 40 млн. лв. в пари и ценности от трезора, те се натъкнали на подготвяния обир в къща край морето.

 

24 часа

Колегите има на какво да стъпят, за да приключат успешно случая с отвличането на Лара Банева. Това казва в интервю за "24 часа" Валентин Цоновски, дългогодишен шеф на отдел "Контратерор" на ГДБОП, пенсиониран през февруари.

Според него няма връзка между този случай и "Наглите". Той смята, че са събрани достатъчно доказателства срещу групата за отвличания, за да има присъда. Цоновски е убеден, че те не са извършвали други неизнестни отвличания.

 

Труд

Службите без достъп до трафика ни в интернет. Доставчиците няма да пазят старата ни поща

Спецслужбите у нас и в Европа вече няма да имат достъп до историята на трафика ни в интернет - до кого и кога сме пращали имейл, кои сайтове сме посещавали, с кого сме си писали в скайп, правили ли сме банкови трансакции и т.н. Това става ясно от решение на Съда на ЕС, според което европейската директива за запазване на трафичните данни на гражданите до две години е невалидна. У нас информацията се пази до една година..

 

Труд

Мюфтийството загуби и Конака във Видин

След няколко месеца съдебни битки Видинският окръжен съд отхвърли като неоснователен и недоказан иска на Мюсюлманското изповедание за собственост върху музей "Конака" и терена към него.

Магистратите посочват, че сградата никога не е била собственост на Мюсюлманската вероизповедна община, вакъфство или друга мюсюлманска религиозна общност и никога не се е ползвала за верски нужди.

 

Стандарт

30 дни ваканция за депутатите

Депутатите се канят да разпуснат парламента до евроизборите. Те се готвят да си гласуват 30 дни ваканция, научи "Стандарт". Народните избраници ще слеят празничните дни по Великден и Гергьовден. После пък ще си осигурят още свободно време, за да се отдадат на агитация до вота на 25 май.

"И без това преди избори едвам събираме кворум", обясниха депутати от БСП и ГЕРБ.

Днес на председателски съвет шефът на Народното събрание Михаил Миков ще обсъди с ръководителите на парламентарните групи откога докога няма да се работи.

Засега се знае, че последното заседание преди Великден ще бъде на 17 април. Чак на 29 и 30 април ще има сбирки на комисии и редовни дебати в пленарна зала.

 

Стандарт

Пенсионери напират за дипломи

Хора над 64 години масово напират да вземат дипломи. Пенсионерите искат да получат сертификати за хобитата и знанията си, които са натрупали през целия живот. Възможност за това им дава нов европроект, която валидира умения, придобити по неформален път. Неговата цел е хора, които нямат тапии, но са способни да упражняват дадена професия, да получат документ за това. Той се признава и от работодателите. Оказва се обаче, че една от най-големите групи желаещи са тези в пенсионна възраст. Те искат да станат най-вече готвачи, строители и сервитьори. Не е ясно обаче дали смятат да упражняват професията след пенсионирането или просто искат да имат сертификат за уменията си. Възможно е част от все още младите пенсионери да се канят да използват документите, за да си доработят в чужбина. Чак в края на проекта обаче хората ще бъдат питани смятат ли да ползват новата тапия, за да си търсят работа с нея.

 

Монитор

Агенти доброволци на лов за опасни храни

Доброволци ще следят за лоши продукти в магазините и складовете. Екип от активни граждани ще помага на Българската агенция по безопасност на храните да насочва вниманието си към проблемни зони, където да се правят по-обстойни тематични проверки, съобщи вчера изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

 

Сега

Съдът на ЕС реже достъпа на МВР до мейли и телефонни разпечатки

МВР и специалните служби няма да могат да ровят в интернет кореспонденцията и в телефонните разпечатки на гражданите за година назад. Това е практическият резултат, след като Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна евродирективата за съхраняване на данни, която позволява на властите достъп до интернет и телефонния трафик на гражданите с цел предотвратяване или разкриване на тежки престъпления.

 

Дума

Борисов дал 12 000 лв. капаро за щурма на НС

12 000 лв. капаро е платил Бойко Борисов на Бисер Миланов-Петното и неговото сдружение "Свобода", за да организират радикализиран протест и да се стигне до  сблъсъци и нахлуване в сградата на НС. Парите били донесени на 27 декември м.г. в Русе от подчинен на Пламен Нунев. Това обяви вчера председателят на сдружението Йордан Бонев  в парламентарната комисия "Бисеров-Петното". Той разказа подробности за срещата между него, Миланов и Борисов в къщата на бившия премиер в Банкя, която продължила 3 часаи на коята Борисов възложил организацията на протеста. Планът бил да се сформират групи, които да предизвикат сблъсък с органите на реда и да се свали кабинетът. Ако го изпълним, ни беше обещана паричната сума от 500 000 лева и да заместим "Атака" в парламента", обясни Бонев. Той уточни, че  летните протести са абсолютно организирани от ГЕРБ. По-късно ексвътрешният министър Валентин Вучков нарече  анкетната комисия "мегафон за излъчване на слухове". Докладът на комисията ще бъде пратен на прокуратурата, съобщи председателят й Сияна Фудулова.

 

Капитал дейли

България отмени среща с Русия заради санкциите

Първите санкции срещу Русия, свързани с действията й в Украйна, вече се отразяват на българо-руските отношения. България е отложила съвместната руско-българска междуправителствена комисия, която трябваше да се проведе в неделя и понеделник, в съответствие с изискванията на ЕС, приети миналия месец, научи "Капитал".

Комисията трябваше да е водена от МИЕТ и министър Драгомир Стойнев от българска страна и евентуално енергийният министър на Русия Александър Новак. Тя обаче не се проведе, както не се проведе и планираният бизнесфорум България - Русия.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати