Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Юни 5
Начало arrow България arrow Прокуратурата смачкала жалбите срещу полицая със "скъсаната" униформа

Прокуратурата смачкала жалбите срещу полицая със "скъсаната" униформа

  Print E-mail
2014-04-09 07:59:39
източник: dnevnik.bg

Прокуратурата е пренебрегвала сигналите от Александра Стоилова - момичето, обвинено, че е скъсало униформата на полицай от първо районно полицейско управление в София. Вместо да извърши проверка по тях, прокурорите просто са ги прилагали по разследването срещу нея, показа проверка на "Дневник".

Миналата седмица, след като тя и приятелят й са задържани, вместо да извършат проверка по жалбите на Александра Стоилова, от прокуратурата са внесли обвинителен акт срещу нея в съда по обвинение в хулиганство и че е скъсала униформата на полицая Кристиян Стоянов, научи "Дневник"Няма как да отговоря какво се е случило с останалите жалби, защото те са присъединявани по досъдебното производство срещу нея и наблюдаващият прокурор може би ги е проверил по реда на НПК."

В предаването си в понеделник "Господари на ефира" показаха видео, на което се вижда как полицаят от Първо РПУ в София Кристиян Стоянов е скъсал нарочно униформата си, след като вече в това е било обвинено арестувано момиче. 

"Дневник" научи, че преди няколко седмици Административният съд в София е обявил задържането на Александра за незаконно. Съдът прие, че е

"напълно неизяснена е фактическата обстановка, при която е извършено задържането",

а това от своя страна води за ограничаване правото й на защита". "Тези, които упражняват държавни правомощия, са отговорни не само пред собственото си чувство за обществен дълг, но и пред системата от норми, която едновременно поражда и ограничава техните правомощия", приема съдът и констатира, че "именно това свое задължение административният орган не е изпълнил,като не е посочил мотивирано фактическото основание на задържането".

Междувременно от МВР съобщиха, че вътрешният министър Цветлин Йовчев е възложил проверка на инспектората по случая. "Още вчера министърът е наредил на главния секретар да се запознае с материалите по случая. Днес, след като той му е докладвал, министърът е наредил на инспектората да започне проверка", съобщиха за "Дневник" от пресцентъра на МВР. Преди няколко месеца Йовчев заяви от трибуната в парламента, че момичето е скъсало униформата на полицая.

В една есенна вечер

Видеото, излъчено в предаването "Господари на ефира", разказва за Александра и приятеля й, с които са задържани в нощта на 15 септември. Според обясненията на момичето двамата се прибират към дома си и преминават пред първо РПУ, когато момчето закача чистачка на един от полицейските автомобили. След това той е обграден от служители на реда. Александра се опитва да се намеси, за да види какво и защо се случва, при което е ударена по лицето от един от полицаите. Така двамата с приятеля й са вкарани вътре в сградата на районното управление, като на нея са й повдигнати обвинения в хулиганство и скъсване на униформата на полицая, който я е ударил - Кристиян Стоянов.

От кадрите излъчени в предаването, които са от камерите в районното се вижда, ясно, че полицаят влиза отвън със здрава униформа. Със скъсан ръкав се появява едва два часа по-късно, когато разследващ полицай трябва да извърши оглед на униформата му.

Юристи коментираха, че в случая има достатъчно данни за започване на разследване за умишлено престъпление срещу полицаите. Запознати със случая коментираха, че мистериозно са изчезнали записите от камерите пред самото районно, които би трябвало да са заснели инцидента, за който Александра Стоилова и приятелят й са обвинени. Този факт е останал без последствия.

Парадоксалното в случая е, че разследването срещу Стоилова и приятеля й е водено в самото начало от... колега на полицаите, на базата на чиито показания те са обвинени. Чак впоследствие, с резолюция на и.д. градския прокурор на София Евгени Диков, разследването е иззето и възложено на следствения отдел към Софийска градска прокуратура. По казуса е работил следовател Атанас Атанасов, научи "Дневник".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?