27 Април 2024 г. Събота

Прокуратурата смачкала жалбите срещу полицая със "скъсаната" униформа

2014-04-09 07:59:39
Прокуратурата е пренебрегвала сигналите от Александра Стоилова - момичето, обвинено, че е скъсало униформата на полицай от първо районно полицейско управление в София. Вместо да извърши проверка по тях, прокурорите просто са ги прилагали по разследването срещу нея, показа проверка на "Дневник".

Миналата седмица, след като тя и приятелят й са задържани, вместо да извършат проверка по жалбите на Александра Стоилова, от прокуратурата са внесли обвинителен акт срещу нея в съда по обвинение в хулиганство и че е скъсала униформата на полицая Кристиян Стоянов, научи "Дневник"Няма как да отговоря какво се е случило с останалите жалби, защото те са присъединявани по досъдебното производство срещу нея и наблюдаващият прокурор може би ги е проверил по реда на НПК."

В предаването си в понеделник "Господари на ефира" показаха видео, на което се вижда как полицаят от Първо РПУ в София Кристиян Стоянов е скъсал нарочно униформата си, след като вече в това е било обвинено арестувано момиче. 

"Дневник" научи, че преди няколко седмици Административният съд в София е обявил задържането на Александра за незаконно. Съдът прие, че е

"напълно неизяснена е фактическата обстановка, при която е извършено задържането",

а това от своя страна води за ограничаване правото й на защита". "Тези, които упражняват държавни правомощия, са отговорни не само пред собственото си чувство за обществен дълг, но и пред системата от норми, която едновременно поражда и ограничава техните правомощия", приема съдът и констатира, че "именно това свое задължение административният орган не е изпълнил,като не е посочил мотивирано фактическото основание на задържането".

Междувременно от МВР съобщиха, че вътрешният министър Цветлин Йовчев е възложил проверка на инспектората по случая. "Още вчера министърът е наредил на главния секретар да се запознае с материалите по случая. Днес, след като той му е докладвал, министърът е наредил на инспектората да започне проверка", съобщиха за "Дневник" от пресцентъра на МВР. Преди няколко месеца Йовчев заяви от трибуната в парламента, че момичето е скъсало униформата на полицая.

В една есенна вечер

Видеото, излъчено в предаването "Господари на ефира", разказва за Александра и приятеля й, с които са задържани в нощта на 15 септември. Според обясненията на момичето двамата се прибират към дома си и преминават пред първо РПУ, когато момчето закача чистачка на един от полицейските автомобили. След това той е обграден от служители на реда. Александра се опитва да се намеси, за да види какво и защо се случва, при което е ударена по лицето от един от полицаите. Така двамата с приятеля й са вкарани вътре в сградата на районното управление, като на нея са й повдигнати обвинения в хулиганство и скъсване на униформата на полицая, който я е ударил - Кристиян Стоянов.

От кадрите излъчени в предаването, които са от камерите в районното се вижда, ясно, че полицаят влиза отвън със здрава униформа. Със скъсан ръкав се появява едва два часа по-късно, когато разследващ полицай трябва да извърши оглед на униформата му.

Юристи коментираха, че в случая има достатъчно данни за започване на разследване за умишлено престъпление срещу полицаите. Запознати със случая коментираха, че мистериозно са изчезнали записите от камерите пред самото районно, които би трябвало да са заснели инцидента, за който Александра Стоилова и приятелят й са обвинени. Този факт е останал без последствия.

Парадоксалното в случая е, че разследването срещу Стоилова и приятеля й е водено в самото начало от... колега на полицаите, на базата на чиито показания те са обвинени. Чак впоследствие, с резолюция на и.д. градския прокурор на София Евгени Диков, разследването е иззето и възложено на следствения отдел към Софийска градска прокуратура. По казуса е работил следовател Атанас Атанасов, научи "Дневник".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати