26 Април 2024 г. Петък

България дава базови условия за живот, но не и избор как да живееш, сочи индекс

2014-04-09 07:56:29
България заема 44-то място сред 132 държави по степен обществено развитие в класация, подпомогната от известната компания "Делойт". Това е направено чрез Индекс за обществен напредък(Social Progress Index), опитващ се да очертае рамка, в която да може да се измерва доколко всяка държава помага за благосъстоянието на населението си и кои са факторите то да се подобри. 

Авторите са включили три подробни категории: "Основни човешки нужди", "основи за благосъстояние" и "възможности". За България те коментират, че тя има относително много добри показатели за водоснабдяване, хранене и хигиена на жизнената среда или по достъпа до основно образование, но има какво да се желае за здравеопазване, благосъстояние, толерантност и включване на населението и различните в обществения живот. По всяка от споменатите три категории българската позиция е 45, 51 и 49.

Но по-подробното вглеждане в показателите разкрива някои не особено приятни заключения за конкретната жизнена среда.

От една страна, в индекса има доста показатели, които се смятат в съвременния живот за даденост: достъп до електричество, основно образование, санитарна инфраструктура, нормална храна.

Но по здравеопазване и усещане за благосъстояние, например, българите са далеч назад на 123-о място в света. Личната свобода и възможността да променят нещо като правят избор съответстват на 77-о място. Качеството на жилищата поставя България на 75-о място, като качеството на електроснабдяването е още по-ниско - като за страна на 79-о място.

В категорията за здраве най-много натежават лошото качество на въздуха (128-о място), смъртност от незаразни заболявания (84), затлъстяване (82), самоубиства (78), продължителност на живота (56). 

При личната свобода и възможността за избор на България е отредено 91-о място за "модерно робство, трафик на хора и бракове на деца". Следват 93-о за свобода на вероизповеданията, 92-о за свободата да избираш как да живееш, 70-о за защита на имуществените права, 82 за религиозна толерантност и 99 за толерантност към имигранти.

Автор на проучването е американската неправителствена организация Social Progress Imperative, която иска да представи класация не по икономически ръст, а за възможностите пред жителите на определена страна. Източниците да индекса са социологически анкети (12%), оценки на експерти (25%) и статистически данни (61%).

В съобщението за тазгодишната класация се казва, че икономическият ръст не винаги води директно и до подобряване благосъстоянието на жителите. 

Сред петте водещи държави за 2014г. са Нова Зеландия, Швейцари, Исландия, Холандия и Норвегия.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати