26 Април 2024 г. Петък

Проучване на Медиана: Партията на Бареков взема 7%, БСП води с 2,3% на ГЕРБ

2014-04-08 17:50:16
2,3% преднина за евровота дава агенция „Медиана” на БСП. Според лично интервю с 1002 респонденти над 18 г. социалистите имат преимущество над своя основен опонент ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов удържа фронта с 19,6%, но левицата взема превес с 21,9%.
Трети по сила остават от ДПС с 8,8%, а голямата изненада е партията на Николай Бареков „България без цензура”, която получава 7%.

Според проучването на „Медиана”, представено на пресконференция в БТА, именно това са четирите партии,които за момента прехвърлят прага от 5,9% за едно евродепутатско място.
Зад тази бариера за момента остават НФСБ и Реформаторският блок, съответно с по 4% и 3,8%.

Извън надпреварата изглежда  остават формации като АБВ, „Атака”, „Глас народен” и НДСВ.

Инициативата на Георги Първанов получава едва 3,7%, а самият бивш президент бележи огромен спад в личния си рейтинг - цели 9%.

От „Медиана” очакват и по-слаба избирателна активностза евроизборите - от порядъка на 2 милиона и 900 хиляди гласоподаватели. Според социолозите това се дължи на настроението на гражданите, че евровотът не е особено важен за страната ни и няма да донесе съществена промяна.
За последните два месеца с 4% е спаднал и броят на българите, които са декларирали категоричната си воля да гласуват на 25 май. 

Общите вътрешнополитически нагласи на запитаните българи сочат, че все още по-голямата част от хората се чувстватразочаровани от правителството на Пламен Орешарски - в тази посока са отговорили 49%, а 33% смятат, че кабинетът вдъхва доверие.

38% от респондентите смятат, че връщането на ГЕРБ на власт би било по-зле от настоящата ситуация, 20% го определят като положително нещо, а 31% смятат, че няма да има разлика в живота на хората.

Българинът остава обаче предимно песимист - едва 16% от респондентите очакват подобрение в състоянието на страната през идната една година. 35% смятат, че няма да има промяна, а 40% са сигурни, че ни чака влошаване.

Личните рейтинги на родните водещи политици също са били обект на изследване, като те масово бележат спад.

От 22 политици само 6 се радват на повишаване на доверието в тях - това са Сергей Станишев с 1%, Антония Първанова с 4%, Валери Симеонов с 1%, Радан Кънев с 1% и Божидар Лукарски с 1%.

Шампион по повишен личен рейтинг е Волен Сидеров с цели 5%, като според социолозите това се дължи на позицията му за Украйна. Те обаче предупреждават, че скокът на личния му рейтинг не се отразява на подкрепата за партията му „Атака”.

Най-осезателен минус пък получава Георги Първанов. От „Медиана” смятат, че спадът от 9% се дължи на това, че левите избиратели го усещат като играч от другата страна и затова оттеглят доверието си от него.

С по 1-2% спадат и личните рейтинги на Йорданка Фандъкова, Пламен Орешарски, Мая Манолова, Николай Бареков, Меглена Кунева и Красимир Каракачанов.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е единственият политик, който стои твърдо на мястото си и няма никакво изменение в рейтинга.
източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати