28 Март 2024 г. Четвъртък

За месец бракували 100 т съмнително месо и млечни продукти

2014-04-08 14:16:15

За месец инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са възбранили 100 тона храни от складове в София – основно съмнително месо, сирена и кашкавали. Това съобщи проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на агенцията.

Най-честите нарушения са липса на ясни указания за произхода на месото, сирената и кашкавалите, което налага унищожаването на продуктите. Бракуваното месо най-често било от трети страни, уточни Моллов.

Той припомни, че от един месец проверките в София се правят чрез нови модерни практики за контрол на храните – в столицата 24 проверяващи са разпределени в 6 мобилни звена, има и "скрити" инспектори.

„Агенцията повиши своята ефективност около 150 пъти“, твърди Моллов. Той каза, че през 2013 година са отчетени над 8000 проверки, но са съставени едва 23 акта. Само за месец тази година при 354 проверки на търговски обекти на едро, съставените актове за административни нарушения са 176, тоест при половината от проверките. Възбраненото количество храни за месец надвишава цялото количество за 2013 г. - 75 тона.

„Нарушенията са от сериозен характер, свързани с безопасността на храните – липса на проследимост, неясен произход, изтекъл срок на годност, нарушение на температурни режими на съхранение. Всичко това носи риск за потребителите“, коментира изпълнителният директор на БАБХ.

Ако е имало нарушения миналата година, които не са установени, тези количества храни са изядени, няма как да ги открием в магазините, уточни Моллов в отговор на журналистически въпроси. Мобилни екипи вече има и в област Бургас, а скоро ще заработят и в останалите области на страната.

Пламен Моллов съобщи, че агенцията търси доброволци в цялата страна, които да бъдат обучени и да подават сигнали за нарушения. Вече имало интерес от граждани, основно пенсионери. На 10 април агенцията организира ден на отворените врати, съвместно с гражданско движение ДНЕС, тогава ще бъдат дадени насоки и практическо ръководство на потребителите. Освен това БАБХ преговаря с магазини и търговски вериги да закачат на видно място телефона за сигнали 0700 122 99.

След складовете следват проверки на по-малки обекти – търговски вериги, ресторанти, магазини. „Нашата цел не е да притискаме фирмите, а да дисциплинираме бизнеса“, обясни Моллов. Според него при предишното управление контролът е залитнал в  неправилна посока – многобройни проверки и създаването на стандарти, „които няма как да се контролират“.

По повод наближаващия Великден Моллов коментира, че се правят цялостни проверки на храните от растителен и животински произход и засега няма основания за притеснение. Не са открити бои за яйца с неразрешени оцветители, както и сериозни нарушения при яйцата и козунаците. Моллов дори каза, че козунаците без яйца са по-безопасни, защото съдържат обработени яйчни смеси и така няма риск за зараза от салмонела.

Част от агнешкото било внос от Нова Зеландия и в резултат на проверките било „предислоцирано“ от складовете в София към периферията на областта. Има винаги потенциален риск за търговска измама – замразено месо да се продава като прясно, но това не е наш проблем, ако продуктът не е опасен, уточни Моллов.

Той посъветва потребителите при съмнение да натиснат с пръст месото – ако е прясно, формата се връща бързо, ако е размразено, остава дупка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати