25 Април 2024 г. Четвъртък

Кризата в Донецк може да бъде решена по мирен път!

2014-04-07 21:58:09

Кризата в Донецк може да бъде решена по мирен път, каза днес на пресконференция бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко,  която пристигна в града, предаде ИТАР-ТАСС. "Всички хора, с които говорих в Донецк, казват, че желаят да живеят в мир и само искат да се проявява уважение към Донбас", заяви тя, имайки предвид района, известен с добива си на въглища. В него влизат северната част на Донецка и южната част на Луганска област.

 

Според Тимошенко "има стопроцентова готовност" огнищата на напрежение да бъдат ликвидирани скоро "по мирен и законен начин". По думите й трябва да се направи административна реформа за избор на регионалните власти по места и да се възстанови законът за регионалните езици. От Донецк Тимошенко се отправи към Луганск. Това е първата й поява в източните провинции на Украйна след излизането й от затвора в Харков през февруари, след свалянето на президента Виктор Янукович.

Подобно на Донецк вчера проруски активисти превзеха и областната администрация в Харков, и филиалите на Службата за сигурност на Украйна в Харков и Луганск. Напрежението в Украйна се задълбочи днес, след като проруски демонстранти провъзгласиха "народна република" в източния промишлен център Донецк, а правителството в Киев обвини Москва, че подклажда размирици като подготовка за нова военна инвазия.

Активистите, които от вчера са окупирали сградата на областната държавна администрация в Донецк, поискаха от руския президент Владимир Путин да прати мироопазващи сили, които да ги бранят от "фашистката система на хунтата в Киев". Самообявилите се за "народен областен съвет" проруски активисти казаха също, че до 11 май ще има референдум за създаване на независима Донецка народна република.

Президентът на Украйна Олександър Турчинов окачестви започналата вчера вълна от протести в източните градове Донецк, Харков и Луганск като "специална операция" на Русия за раздробяване на Украйна. "Враговете на Украйна разиграват кримския сценарий, но ние няма да позволим това да се случи", каза Турчинов в телевизионно обръщение. По думите му сепаратизмът "не е политика, а сериозно престъпление" и затова украинските власти са започнали "антитерористична операция" срещу активистите, които вдигат оръжие срещу властта.

По-рано днес премиерът Арсений Яценюк предупреди, че е възможно руско военно нашествие. Той каза пред парламента в Украйна, че безредиците в Източна Украйна са част от план за "дестабилизиране на ситуацията, така че чужди войски да преминат границата и да окупират територия". И Турчинов, и Яценюк акцентираха върху факта, че многочислени руски военни части са дислоцирани по границата с Украйна, отбелязва ДПА. 
Агенцията припомня, че анексирането на Крим от Русия започна с подобни протести на руснаци на полуострова и референдум за обявяване на независимост. Западът и правителството в Киев обявиха референдума за незаконен.

Излизащият на английски украински вестник "Кийв поуст" пише днес, че "шепа проруски сепаратисти", барикадирали се в Донецката областна държавна администрация, са обявили днес Донецка народна република, а около сградата техни съмишленици се радвали, поздравявали се и пеели руския химн. Премиерът на Крим Сергей Аксьонов написа в "Туитър", че референдумът в Донецк ще е на 11 май, а сепаратисти, намиращи се в сградата на областната управа в Донецк, потвърдиха, че датата е уговорена с активистите в Харков и Луганск, посочва вестникът. "Кийв поуст" цитира пост в "Туитър" на певицата Руслана, че според нейни приятели в Харков там проруски активисти са хвърляли фойерверки и бомбички по митинг на привърженици на единна Украйна. После проукраинският митинг е бил разтурен.

Вестникът констатира, че последните събития в източните области са знак, че централното правителство бързо губи контрола върху тези райони въпреки опитите си да се държи хладнокръвно.

Днес премиерът Яценюк каза, че има план за действие и че част от този план е командироването на вътрешния министър Арсен Аваков в Харков и на първия вицепремиер Виталий Ярема в Донецк. Но до днес на обед мисиите им не показаха признаци за успех, защото ситуацията в Харков продължи да ескалира.

Киевският всекидневник отбелязва, че мнозинството на населението в източните области на Украйна остава "мълчалив съучастник" в събитията, което е израз на отношението му към смяната на властта в Киев след бягството на Янукович в Русия. Едва 12 на сто от жителите на южните области и 9 на сто от източните заявяват, че страната върви в правилна посока, сочат резултатите от анкета на "GfK Ukraine". Близо половината от  респондентите в цялата страна подкрепят смяната на правителството, но на юг и изток делът им е само 20 процента, пише "Кийв поуст".  (БТА)

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати