19 Април 2024 г. Петък

Проруски сепаратисти обявиха Донецка народна република в Украйна

2014-04-07 16:29:04

Участници в "народния съвет" в Донецк ликуват, след като са обявили местна "република". 

 

 

Въоръжените мъже, превзели сградата на областната администрация в Донецк, днес проведоха събрание, на което приеха декларация за обявяване на суверенитет на т.нар. Донецка народна република.

Украински журналисти не са допускани в сградата, контролирана от маскирани, но според руската агенция "Интерфакс" събралите се заявили, че декларацията е основа за създаване на такава република в Източна Украйна.

"От името на народа на Донецката народна република може да говори единствено Върховният съвет (парламентът) на републиката. Най-важните държавни въпроси, свързани с развитието на републиката, нейните отношения с други държави, се подлагат на всенародно обсъждане и референдум", се казвало в документа.

Малко по-рано украински медии цитираха декларации на т.нар. Народно опълчение на Донбас в социалните мрежи, в което се казва, че след като са превзели местната сграда на Съвета за сигурност на Донецка област, проруските активисти са започнали "ревизия на архивите и документите, укрепват периметъра на сградата, организират огневи точки и се готвят за ответни щурмови действия от страна на киевската хунта".

Наблюдатели на ситуацията обаче предполагат, че след събитията от неделя в Източна Украйна властта в Москва е решила да се въздържи от опити за присъединяване на Източна Украйна - поне докато не е анексиран стабилно Крим.

В този смисъл т.нар. Донецка република трябвало да играе ролята на регионален координационен център за сепаратистите и от другите области в Югоизточна Украйна и да последват декларации за провеждане на референдуми за държавното устройство. Ако тази версия се потвърди от събитията, това може да означава, че най-малкото лидерите на проруските отряди в тази част на страната са оставени да се оправят в ситуация, която няма да завърши скоростно, както се случи с Крим.

В следобедните часове на митинг пред областната администрация в Донецк бе обявено, че завзелите сградата искат провеждане на референдум до 11 май. Въпросът, който трябва според тях да се постави пред избирателите, е "Подкрепяте ли създаването на Донецка народна република?".

Незаконни в Украйна са както обявяването на т.нар. република в Донецк, така и провеждането на регионални референдуми.

Проруски настроените обаче заявяват, че в случай на противодействие от властите в Киев ще бъдат принудени да поискат помощ от Русия за въвеждане на мероопазващ контингент войски. На митинга е било прочетено съответното обръщение към руския президент Владимир Путин, добавя агенци УНИАН.

Подобен призив се вписва в сецанирй, различен от този в Крим, тъй като в Източна и Югоизточна Украйна няма руски бази, от които да излязат части без опознавателни знаци. Това означава, че за да се притече на помощ, Путин трябва да нареди нахлуване на руската армия в чужда държава и да вкара украинската криза в гореща фаза със съвършено различни последици.

Според и.д. президента Александър Турчинов случващото се е "втори стадий от руската спецоперация срещу Украйна. Целта на Русия е да дестабилизира страната, да свали украинските власти, да провали президентсктие избори и да разчлени нашана страна". Той добави ,че във вторник парламентът в Киев ще обсъди как да се увеличат наказанията за всички, които се занимават със сепаратизъм, включително забрана на партии и обществени организации.

Представител на НАТО в Брюксел заяви пред "Ройтерс", че все още не се наблюдават значителни промени в разположението на руската армия по границата с Украйна. В алианса смятат, че става дума за около 40 000 военни от различни родове войски.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати