25 Април 2024 г. Четвъртък

"Вставай, страна огромная!" гръмна в Източна Украйна

2014-04-07 11:31:26

Проруски настроени активисти, които превзеха сградите на областната администрация в Харков, областното управление на Службата за сигурност на Украйна в Луганск и Донецк, смятат, че е нужно да се задържат по-малко от денонощие. Протестиращите издигнаха искания за освобождаване на задържаните по-рано активисти и “народни кметове“, провеждане на референдум за федерализация и присъединяване към Русия. Днес в Донецк ще се проведе акция, на която ще бъде определена датата за референдум за статута на региона. По обяд там е планирано разпускане на областния съвет на депутатите, пише NEWSru.com.

Късно вечерта в неделя протестиращите превзеха с щурм сградата на Харковската областна администрация, привиквайки депутатите от областния съвет на спешно заседание. Знамето на Украйна беше свалено от пилона и вместо него беше издигнат руският флаг. На улицата звучеше песента „Вставай, страна огромная!“, която преди това съпровождаше протестните прояви в Севастопол.

 

Преди това станаха сблъсъци между проруски настроените жители на Харков и привърженици на Евромайдана, няколко души получиха травми. 

В Донецк участници в митинга на площад „Ленин“ символично „изгориха фашизма“ - чучело на Степан Бандера. Тълпата посрещна този акт с възторг, скандирайки „Русия, Русия!“. 

В Луганск, където вчера беше обявено създаването на единен координационен център на протестното движение и се проведе многохиляден митинг, участниците в който развяваха руски знамена, е образувано наказателно дело за масовите безредици. При щурма на сградата на областното управление на Службата за сигурност на Украйна са пострадали осем души, един милиционер е със съмнение за счупен гръбначен стълб. 

Активистите строят барикади и подготвят палатков лагер, готови да стоят там да победата.

Около полунощ в Луганск 3 000 души взеха под свой контрол филиала на националната банка на Украйна, по улиците започна строителството на барикади. В Харков също издигат барикади. В Донецк е планирано разпускане на областния съвет на депутатите. „На 7 април в 12 ч. ние даваме „народен мандат“ - областният съвет се разпуска, от всеки град делегират по един представител и това ще е новият легитимен орган, който ще работи на негово място“, цитира УНН участник в „инициативната група“. През нощта група неизвестни лица са проникнали в сградата на областното управление на Службата за сигурност на Украйна. 

В Харков проруски настроени активисти организират палатков лагер. Жителите на Харков ще протестират до „връщането на законната легитимна власт, до установяване на конституционен ред“. 

Властите в Киев заявиха, че ще реагират остро на случващото се в източните райони. Лидерът на партия УДАР Виталий Кличко поиска от правоохранителните органи и Службата за сигурност на Украйна да предприемат всички мерки, за да спре нажежаването на ситуацията. 

„Властта трябва да се намеси незабавно в ситуацията в източната част и да не допусне разцепване на страната и проваляне на изборите. Най-добрите сили на МВР и Службата за сигурност трябва да работят в Донецк за профилактика и предотвратяване на сепаратистките провокации“, цитира разпространеното изявление на Кличко Korrespondent.net. 

Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков заяви от своя страна, че ще се бори с безредиците без кръвопролития. „Руснаците създават нестабилна ситуация в страната. Путин и Янукович са поръчали и платили за поредната вълна сепаратистки безредици в източната част на страната - Луганск, Донецк, Харков. Събрали са се не много хора, но те са много агресивни. В Донецк в тълпата щурмуващи сградата е имало много деца и жени. Провокират преминаване на конфликта в кръв и жертви“, написа министърът във Facebook. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати