29 Март 2024 г. Петък

Пазарите с най-силен ден от 8 седмици насам

2010-09-02 19:23:27
Капиталовите пазари по света отчетоха един от най-силните си дни за последните 8 седмици, съобщи "Ройтерс".

В първия ден на септември те бяха подкрепени от добри данни за промишленото производство в САЩ и Китай. Основните индекси напреднаха с по 2-3% в САЩ, а тази сутрин Азия и Европа ги следват.

Според "Блумбърг" промишленият индекс ISM е нараснал неочаквано с повече от прогнозираното за август заради по-високото производство и повечето наети лица. В момента той е на тримесечен връх от 56,3 пункта спрямо 55,5 за юли.

"Ройтерс" определи 1 септември като най-силния ден за пазарите от осем седмици насам, като някои от тях почти успяха да изтрият загубите си за целия август.

Експерти от "Елана" коментираха, че именно промишленото производство и добрите данни от Австралия са дали повод за оптимизъм на инвеститорите.

Според други анализатори силният ръст донякъде се дължи на изтощението на играчите да продават. Гоненето на краткосрочни печалби е друга, макар и по-опасна за някои анализатори алтернатива за причината.

Така в САЩ индексите затвориха с 2.75 на сто ръст за S&P 500 и 2.54 на сто покачване на DIJA. 

Азиатските пазари стартираха по-плахо с под 1% ръст за момента, а в Европа индексите вече са с над 3 на сто покачване - STOXX 50 e напред с 3.52%, а FTSE 100 с 2.56%.

Еврото леко напредна спрямо долара, а йената отслаби позициите си. Промишлените данни от Китай пък към подкрепиха медта.

Днес върху пазарите влияе ще оказва и очакваното по-късно заседание на Европейската централна банка. Инвеститорите ще следят дали президентът на банката Жан Клод Трише няма да даде сигнал за евентуалната последваща монетарна политика на банката.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати