24 Април 2024 г. Сряда

Преглед на по-интересните теми от вестниците днес

2014-04-07 08:42:16

"Заварихме енергетиката в технически фалит", заявява в интервю за "24 часа" министър-председателят Пламен Орешарски.

"Дори и настоящият спор между НЕК и ЕРП-тата относно дължими, но непроверени вземания и едностранно прихващане на същите тези вземания датира от 2012 г. Тогава ударно бяха присъединени огромни мощности от соларни и вятърни централи, чийто ток има преференциално високи цени. Като прибавим и високите, дългосрочно фиксирани цени на произведената електроенергия от две големи топлоцентрали, става ясно, че мобилността в енергийния сектор е силно стеснена. Държавата не се меси в нищо. НЕК оспорва действия на ЕРП-тата, наподобяващи самоуправство, пред енергийния регулатор, каквато е законовата процедура. Нищо извън закона не е направено и няма как да бъде направено, защото всички решения подлежат на съдебен контрол", казва Орешарски.

От началото на годината до края на март правителството е направило над 250 млн. лв. допълнителни разходи. Средствата са от централния бюджет, който се ползва като буфер от кабинета. Финансовият министър Петър Чобанов за пореден път отказа да посочи какви средства може да преразпределя кабинетът през годината за допълнителни разходи, коментира под глава "Сега". Междувременно "Преса"Монитор" цитира справка на МС, разкриваща разходите на експремиера Бойко Борисов. За трите години и половина начело на държавата той е пръснал сумата от 200 000 лв. за вечери и обеди в чест на други държавни лидери. Въпреки непрестанно лансираната от него теза, че България трябва да затяга яко колана в условията на финансово икономическа криза и лично той давал пример с орязването на разходите си, бившият министър-председател се е показал като щедър домакин с гощавките си. По всичко личи обаче, че за някои негови гости масата е била далеч по-отрупана, отколкото за други. Така например при посещението на делегацията начело с датския премиер Хеле Торнинг-Смит в началото на декември 2011 г. Борисов е минал само с кетъринг за скромните 170 лв. Обядът за гръцката делегация, водена от Андеас Папандреу след съвместното заседание на двете правителства в резиденция "Бояна" през 2010 г., пък е струвал на МС 3508 лв.

"София тех парк" няма да бъде построен до края на следващата година, както предвиждаха предварителните разчети и ще се финансира с европари през следващия програмен период, съобщава "Труд".

Без реформа във ВиК губим 1 млрд. евро от ЕС, алармира от страниците на "Стандарт" министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. "Тя трябва да се реализира до края на 2015 г. В противен случай не бихме могли да ползваме помощта от европейските структурни фондове. Имаме само 20 месеца, в които да се стабилизират водните асоциации, да се промени собствеността на мрежите, да се оптимизира броят на ВиК операторите", изтъква Михайлова. По думите й у нас има 53 ВиК оператора, част от които са общински.

Проблемът е, че всяка по-голяма инвестиция във ВиК води до много по-високи амортизационни разходи и съответно - до повишаване стойността на услугата. "Това досега не се случваше, защото ползвахме подкрепата на европейските фондове - общините инвестират в инфраструктурата и я предоставят безвъзмездно на ВиК оператора. А това не е нормално, тъй като за някои проекти инвестициите са над 40 млн. лева, имаме проекти и за над 100 млн. Това взаимоотношение трябва да бъде изчистено. Единият подход, който се предлага и се е доказал в повечето страни от ЕС, е окрупняване на ВиК дружествата. Те ще работят на по-голяма територия и ще могат да подготвят интегрирани проекти, които включват и пречиствателни станции, и канализация, и водоснабдяване. Така ще избягаме от необходимостта да правим фрагментарни проектчета без ясен ефект. Ще правим териториално ориентирани проекти, в които участва ВиК операторът и които постигат сериозен ефект - намалили сме загубите с толкова, постигнали сме пречистване на отпадните води - толкова. Ефект, който се усеща от потребителите", разяснява министърът.

Десет процента ръст на туристите въпреки безснежната зима отчита на вътрешна страница "Труд". С над 300 процента за три години са се увеличили и почиващите от съседна Турция в Пампорово. "За това помогнаха договорените облекчения на визовия режим, както и редица срещи с местната и държавната власт от двете страни", обяснява изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. Палитрата от нации в родопския курорт тази зима се запълва от Англия, Русия, Сърбия, Македония, Румъния, Ирландия, Украйна и Гърция. За първа година се е работело и с туроператори от Дания. 80 на сто от туристите са идвали организирано.

Украинци стягат куфарите за почивка у нас, допълва по темата "Стандарт". Близо 2 млн. души, които ходеха на плаж в Крим, сега търсят алтернативни места за отдих. Голяма част от тях ще се отправят към нашето Черноморие, твърдят туроператори. Колегите им в Киев вече пускат реклами на българските курорти за своя сметка. По телевизиите вървят спотове, в които се обяснява, че страната ни е новият Крим, а родните курорти предлагат евтина почивка и качествени услуги. Засега няма отчетен ръст на записванията на украинци, но пък не се забелязва и отлив на руснаци, заявява пред "Стандарт" Гешо Любенов, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

Според челото на "Телеграф"Телеграф".

"Няма места в детските клиники", алармира на първа страница "24 часа". Педиатричните легла в София са с 50 процента по-малко, отколкото в страната, а тези за деца в кърмаческа възраст са намалели двойно за 15 г. по данни на Регионалната здравна инспекция. На 1000 деца се падат под 2 болнични легла. Същевременно раждаемостта в столицата се увеличава.

Парите за здраве трябва да се увеличат двойно, призовава от страниците на "Преса" професор Генчо Начев, изпълнителен директор на Университетската болница "Света Екатерина в София. Той изтъква мнението, че здравеопазването не е приоритет на правителството. Доказателство за това е, че общите разходи за здраве от брутния вътрешен продукт са 6,75 процента, а средно за Европа те са 9,87 на сто. "Публичните разходи в България са 3,64 процента от БВП, а в Европа 7,56 на сто - почти двойно повече. А най-важното е, че от това страда обикновения човек, защото у нас 46 процента от разходите за здравеопазване са за сметка на отделния гражданин", аргументира се Начев.

В интервю за "Труд"не ме интересува Европа, трябва само да победим социалистите". Но това обикновено са политически изказвания преди изборите." Свобода е категоричен, че не може да има мнозинство на ЕНП с крайнодесни. Подобен сценарий би довел Европа до катастрофа.

"Кой ще победи в евроизборите? Всеки", е заглавието над анализа в "Труд". Според автора на статията Първан Симеонов, политолог от "Галъп Интернешънъл", все още е рано за прогнози и ако не се случи нещо нещо неочаквано, евроизборите на практика ще повторят логиката на разпределение на основните политически сили от изборите през 2013 г.

"Скандално е, че Цветанов е председател на предизборния щаб на ГЕРБ", е заглавието над интервю в "Монитор"Всички наблюдатели добре помнят начина, по който действаше машината за избори на ГЕРБ с Цветанов като председател на предизборния щаб. Но не мисля, че това е изненада. Борисов ясно показа, че не може да се раздели с него още на конгреса на партията. Всъщност това е и признание за слабостта, която има Борисов като харизма."

Загиналият терорист от Сарафово е алжирец. Това е установило българското и международното разследване на атентата от 18 юли 2012 г., при който на летището край Бургас загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобус, пише "Преса".

Софийският университет остава с най-ниските студентски такси за 2014/2015 г. Това става ясно от проект за постановление на МС за утвърждаване на държавните студентски такси за идната учебна година, подчертава под глава "Дума". Министерството на образованието и науката е подало за утвърждаване от Министерски съвет таксите, които самите държавни висши училища са поискали. В Алма матер са решили да не променят сумите за новите студенти през следващата учебна година.

България пред климатичен климакс? Така изглежда бъдещето на югоизточната част на Европа, в която попадаме и ние. Тя ще бъде заливана от топли и студени вълни, а сушата ще се редува с градушки и проливни дъждове. Това прогнозира "Преса", позовавайки се на последния доклад на ООН за климатичните промени.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати