26 Април 2024 г. Петък

Понижаването на еврото вдига износа в еврозоната

2010-06-24 22:16:10

Понижаването на курса на еврото през последните месеци можеда увеличи износа в еврозоната с 5%, въпреки че в по-дългосрочен план влиянието му върху икономическия растеж е „по-малко вероятно".

Възстановяването на търговията сега набира скорост, благодарение на търсенето на вносни стоки в развиващите се пазари. Това обяви днес ЕК в доклад относно тримесечната си оценка върху икономиката на еврозоната.

„Износът в еврозоната ще бъде допълнително стимулиранот скорошното обезценяване на еврото", твърди Комисията.

Курсът на еврото се понижи с 10% спрямо пика си през октомври. Спрямо долара единната валута отбеляза спад с 19%, припомня Европорталът, позовавайки се на „Бизнес Уийк".

„Ако обезценяването продължава, може да се засили износът с около 5% като голяма част от приходите ще се реализират в 2010 г.", според доклада на Изпълнителното тяло на ЕС.

Увеличаването на износа с 2,5% в еврозоната за първото тримесечие противодейства на спада с 0,1% в разходите на домакинствата и помогна на икономиката да продължи с възстановяването си.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е повишил с 0,2% за периода януари - март, което е ускорило икономическия растеж с 0,1% през четвъртото тримесечие.

Въпреки че „възстановяването върви в правилната посока" в еврозоната, „несигурността и рисковете от спад остават високи", заяви генералният директор по икономическите и парични въпроси Марко Бути. „Близкосрочната перспектива за икономически растеж остава ниска."

Европейската комисия предвижда повишаване на БВП с 0,2% за това и следващото тримесечие, преди увеличаването му до 0,3% в последното тримесечие на 2010 година.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати