19 Април 2024 г. Петък

Москва изтегли военния си представител в НАТО

2014-04-04 03:46:15
Русия отзова най-високопоставения си военен представител в НАТО за консултации в Москва, съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки висш представител на руската армия.

"Не виждаме как можем да продължим с обичайното си военно съдействие с НАТО", съобщи пред "РИА Новости" заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов. "Решихме да изтеглим най-висшия си военен представител в НАТО в Москва, за да се консултираме с него". Въпросният представител е генерал Валери Eневич.

НАТО прекрати съдействието си с Москва след анексирането на Крим. Кремъл все още иска отговор от Алианса за действията му в Източна Европа след като НАТО обяви, че ще засили присъствието си в източните си страни-членки.

НАТО отрече да е нарушавало споразумение с Русия с увеличаването на силите си в Източна Европа и от своя страна обвини Москва, че с окупирането на Крим е "нарушила всички принципи и международни задължения, които е поела".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расумсен заяви, че не е получавал запитвания от Москва и определи обвиненията на Русия като "пропаганда и дезинформация".

Посланикът на Германия в Москва пък беше призован в руското външно министерство, понеже финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле сравни анексирането на Крим с действията на Третия райх в края на 30-те години на миналия век.

Шойбле каза, че окупацията на Крим прилича на агресията на Адолф Хитлер през 1938 г., довела до анексирането на немско говорещите региони на Чехословакия.

"Смятаме тези псевдоисторически сравнения на германския министър за провокативни", гласи изявление на руското външно министерство. "Сравненията не са нищо повече от манипулация на исторически факти".

Изказването на германския министър предизвика и протести в Москва. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати