20 Април 2024 г. Събота

Софийският градски съд осъди Златанов на 3 години и половина затвор

2014-04-03 13:32:36

Софийският градски съд призна за виновен бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и го осъди на три години и шест месеца затвор. Той е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

Делото срещу Златанов започна на 31 март и се гледаше по съкратената процедура.

Според прокуратурата Златанов е записвал в тефтерчето си както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника имаше такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П.

След като случаят стана обществено достояние, Искра Фидосова от ГЕРБ напусна парламента и партията.

Обвинението твърдеше, че Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

 

Съдът днес постанови, че Златанов няма да има право да заема ръководна длъжност за срок пет години. Освен това ще трябва да плати разноските по делото в размер на 3600 лева. По голяма част от обвиненията Златанов беше оправдан, а осъдителната му присъда бе базирана само на два пункта от обвинението. Първият от тях е за задържан и непубликуван сигнал, получен в комисията срещу президента Росен Плевнелиев.

Прокуратурата твърди, че комисията не се е произнесла по сигнала, а производството е било прекратено. Второто, за което Златанов беше осъден, е обвинението, че не е предоставил на бившата съветничка на Плевнелиев - Димана Ранкова, възможността да се защити.

Комисията се беше произнесла, че Ранкова е в конфликт на интереси, но това решение беше подписано с две особени мнения - на Паскал Бояджиев и на Сабрие Сапунджиева.

Адвокатът на Филип Златанов заяви, че ще обжалва присъдата, каквато възможност има в 15-дневен срок, а единственият коментар на бившия председател на антиконфликтната комисия бяха думите, с които благодари на българския съд.

В първото заседание адвокатът на Златанов - Антон Терзийски, поиска в съдебната зала да бъде призован и президентът Плевнелиев за свидетел, но съдът не го допусна. В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. В съда бяха прочетени свидетелските показания, а като свидетели се явиха Димана Ранкова, бивш председател на Комисията за финансов надзор, и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Във втория ден от делото по време на пледоариите Златанов категорично заяви, че не е извършвал престъпленията, за които го обвиняват. „Имах честта да бъда избран за първия председател на комисията.  Винаги съм работил като експерт и юрист, никога като политик и не желая да бъда. Не познавам Росен Плевнелиев и другите, не съм се интересувал от техните амбиции и професионален път. И затова моля да бъда признат за невинен", заяви той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати