28 Март 2024 г. Четвъртък

ЧЕЗ не предлагали по-скъп ток, искали справедливост

2014-04-03 13:27:21

ЧЕЗ не предлага увеличаване на крайната цена на електроенергията, уточняват от компанията след вчерашния анонс на шефа на ДКЕВР Боян Боев, който обяви, че и трите дружества са поискали далеч по-голямо поскъпване от първоначално обявеното.

От дружеството, което обслужва Западна България, призовават за прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията. От ЧЕЗ искат по-балансирано разпределение на дяловете на различните участници във веригата производство-доставка на електроенергия.

Както Dnes.bg писа, вчера председателят на регулатора съобщи, че ЧЕЗ и Енерго-Про са подали заявления, с които настояват за ръст на дневната тарифа с 13-14%. Поскъпване искат и от ЕVN – с 8%. Нощната тарифа пък според дружествата трябва да скочи още повече – с 16-28%.

 

В съобщението си от ЧЕЗ обясняват, че през последните години делът им в крайната цена непрекъснато се понижава, като от 13% през 2006-2007 г. е достигнал 0,9%.

„Така в момента от всеки 100 лева сметка за ток ЧЕЗ разполага с 90 стотинки, за да извършва дейността си. Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на компанията, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% до 82,45% от крайната цена. Така в ЧЕЗ остава най-малък дял, а същевременно той е най-важен за качеството на електроенергията за крайните клиенти“, изчислиха от компанията.

С внесеното предложение в ДКЕВР в края на март от ЧЕЗ призовавали делът им във веригата да бъде възстановен до равнище, което ще позволи на компанията да развива най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина над 60 хил. км и да подобрява обслужването на над 2 милиона клиенти.

Запазването на сегашния минимален дял на ЧЕЗ в крайната цена не само ще забави постигането на желаните параметри, но и ще задълбочи вече съществуващите проблеми  на електроразпределителната мрежа, категорични са от компанията.

След като в края на март от ЧЕЗ се срещнаха с НЕК заради спора с прихванатите задължения, вчера подобна среща се е състояла и с представители на EVN. От дружеството лаконично съобщават, че са били обсъдени въпроси, свързани с покриване на разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ. EVN България Електроснабдяване приема срещата като стъпка, насочена към изясняване на възникналите въпроси между двете търговски дружества, допълват от компанията.

Припомняме, че държавната компания НЕК претендира за задържани плащания от страна на трите електроразпределителни дружества в общ размер около 350 млн. лева. Искането беше изпратено чрез Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която даде краен срок за разплащане, който изтече преди дни.

До този момент по сметките на НЕК въпросните средства не са постъпили, а държавната компания сезира прокуратурата за заплаха за доставките на електричество заради задълженията. От държавното обвинение все още не са реагирали на този сигнал.

На 7 април предстои открито заседание в енергийния регулатор по казуса, на което ще присъстват представителите на трите ЕРП-та и НЕК. След него ДКЕВР ще трябва да реши как да продължи откритата процедура по отнемането на лицензиите, която започна.

Вчера шефът на регулатора Боян Боев обяви, че ако има нарушения, ДКЕВР „няма скрупули“ да отнеме лицензиите на дружества за снабдяване с електрическа енергия. Представителите на ДКЕВР и на НЕК бяха изслушани от ресорната енергийна комисия. От изслушването обаче стана ясно единствено, че ако се стигне до отнемане на лицензии, в дружествата ще бъде назначен синдик.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати