Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 22
Начало arrow Икономика arrow ЧЕЗ не предлагали по-скъп ток, искали справедливост

ЧЕЗ не предлагали по-скъп ток, искали справедливост

  Print E-mail
2014-04-03 13:27:21
източник: dnes.bg

ЧЕЗ не предлага увеличаване на крайната цена на електроенергията, уточняват от компанията след вчерашния анонс на шефа на ДКЕВР Боян Боев, който обяви, че и трите дружества са поискали далеч по-голямо поскъпване от първоначално обявеното.

От дружеството, което обслужва Западна България, призовават за прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията. От ЧЕЗ искат по-балансирано разпределение на дяловете на различните участници във веригата производство-доставка на електроенергия.

Както Dnes.bg писа, вчера председателят на регулатора съобщи, че ЧЕЗ и Енерго-Про са подали заявления, с които настояват за ръст на дневната тарифа с 13-14%. Поскъпване искат и от ЕVN – с 8%. Нощната тарифа пък според дружествата трябва да скочи още повече – с 16-28%.

 

В съобщението си от ЧЕЗ обясняват, че през последните години делът им в крайната цена непрекъснато се понижава, като от 13% през 2006-2007 г. е достигнал 0,9%.

„Така в момента от всеки 100 лева сметка за ток ЧЕЗ разполага с 90 стотинки, за да извършва дейността си. Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на компанията, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% до 82,45% от крайната цена. Така в ЧЕЗ остава най-малък дял, а същевременно той е най-важен за качеството на електроенергията за крайните клиенти“, изчислиха от компанията.

С внесеното предложение в ДКЕВР в края на март от ЧЕЗ призовавали делът им във веригата да бъде възстановен до равнище, което ще позволи на компанията да развива най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина над 60 хил. км и да подобрява обслужването на над 2 милиона клиенти.

Запазването на сегашния минимален дял на ЧЕЗ в крайната цена не само ще забави постигането на желаните параметри, но и ще задълбочи вече съществуващите проблеми  на електроразпределителната мрежа, категорични са от компанията.

След като в края на март от ЧЕЗ се срещнаха с НЕК заради спора с прихванатите задължения, вчера подобна среща се е състояла и с представители на EVN. От дружеството лаконично съобщават, че са били обсъдени въпроси, свързани с покриване на разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ. EVN България Електроснабдяване приема срещата като стъпка, насочена към изясняване на възникналите въпроси между двете търговски дружества, допълват от компанията.

Припомняме, че държавната компания НЕК претендира за задържани плащания от страна на трите електроразпределителни дружества в общ размер около 350 млн. лева. Искането беше изпратено чрез Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която даде краен срок за разплащане, който изтече преди дни.

До този момент по сметките на НЕК въпросните средства не са постъпили, а държавната компания сезира прокуратурата за заплаха за доставките на електричество заради задълженията. От държавното обвинение все още не са реагирали на този сигнал.

На 7 април предстои открито заседание в енергийния регулатор по казуса, на което ще присъстват представителите на трите ЕРП-та и НЕК. След него ДКЕВР ще трябва да реши как да продължи откритата процедура по отнемането на лицензиите, която започна.

Вчера шефът на регулатора Боян Боев обяви, че ако има нарушения, ДКЕВР „няма скрупули“ да отнеме лицензиите на дружества за снабдяване с електрическа енергия. Представителите на ДКЕВР и на НЕК бяха изслушани от ресорната енергийна комисия. От изслушването обаче стана ясно единствено, че ако се стигне до отнемане на лицензии, в дружествата ще бъде назначен синдик.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Темата за изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но към настоящия етап държавата не подкрепя идеята тя да изплаща първите три дни болнични. Това заяви социалният министър ...
  Новини "Бащата" на валутния борд Стив Ханке смята, че България не трябва да се присъединява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на ...
  Новини Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е преподавател в Югозападния университет."Има ...
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?