28 Март 2024 г. Четвъртък

Нито Киев, нито Западът могат да реанимират украинската армия

2014-04-03 09:47:06
Печатът в Русия отразява и коментира брюкселската среща на външните министри от НАТО, които решиха да изпратят в Украйна "мобилни групи инструктори" и да й предоставят "препоръки за защита на критичната инфраструктура"Украйна да има боеспособна армия", пише "Росийская газета".

Днешните власти в Киев твърдят, че не се предвижда членство на Украйна в пакта, камо ли разполагане на натовски военни бази на нейна територия. Политиците се позовават на конституцията, затвърдила извънблоковия статут на страната, напомня руският официоз.

Според Расмусен НАТО ще изпрати допълнителни експерти в своя киевски офис, но това далеч не е достатъчно за реанимация на украинските въоръжени сили. Необходими са огромни финансови средства, с каквито не разполагат нито Киев, нито предкризисната икономика на Запада, пише "Московский комсомолец".

Според някои данни подготовката и поддържането в готовност на двайсетхилядните грузински войски преди войната с Русия от 2008 г. са стрували по 2 милиарда долара годишно. Бившият грузински лидер Михаил Саакашвили обаче не успя да се бори успешно срещу руската армия, припомня всекидневникът.

Тази година Украйна организира най-малко 8 военни учения с държави от НАТО и ЕС. Половината контингенти ще се състоят от украински войници, другата половина - от чужденци, информира "Независимая газета", цитирана от zagolovki.ru.

По време на маневри в Одеса например участващите в тях украински и натовски войски може да стигнат доста близо до руските сили, разположени в Крим, забелязва вестникът.

Северноатлантическият съюз реши да не къса всички връзки с Русия; за диалог в бъдеще ще се използват заседанията на Съвета Русия-НАТО на равнища от посланици нагоре, съобщава "Комсомолская правда".

НАТО никога не е имала намерение да напада Русия, цитира в заглавие "Независимая газета" изявление на генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен вчера пред Би Би Си-4.

Няма и студена война между Русия и пакта "поради липса на необходимите елементи, най-вече на противопоставени блокове и идеологии". "Но като мощна държава Русия има възможността да прекроява границите в Европа със сила. Разполага и с необходимите средства и политическа воля. Трябва да отчитаме това при военното планиране ", посочва Расмусен.

"Ето как виждам нещата: Русия се опитва да не допусне периферните страни по своите граници да се интегрират с НАТО и ЕС. Русия има нужда от външен враг, за да се консолидира отвътре. НАТО обаче е мним враг, НАТО никога не е имала намерение да напада Русия", изтъква той.

"С разширяването си на изток НАТО и ЕС създадоха зона на стабилност и процъфтяване. Русия изцяло се ползва от плодовете - от икономическия прогрес в Източна Европа", добавя генералният секретар на Северноатлантическия съюз.

Желязна завеса може отново да раздели света след събитията в Украйна - очаква се тя да израсне върху глобалната система за противоракетна отбрана (ПРО), изграждана от НАТО около Русия, твърди "Вечерняя Москва".

"Десетки милиарди долари са инвестирани в най-модерни средства за защита и наблюдение. Днес системата за ПРО гледа най-вече към територията на Русия. . . Предизвикателство ли е това? Може би", пише вестникът.

Ако САЩ не се върнат към отхвърлената идея за четвърти етап в създаването на ЕвроПРО - разполагане на ракети "Стандарт-3" в модификация 2В, заплахата за потенциала на Русия няма да е твърде сериозна. Но ако до 2020 г. ЕвроПРО бъде изградена в първоначално замисления вариант, това ще е реална заплаха за Русия, коментира ген.-полковник в оставка Виктор Есин, бивш началник-щаб на руските стратегически ракетни войски.

Все още няма практически резултати от преговорите между Русия и НАТО за ЕвроПРО. Продължава дейността по изграждането й, отбелязва ген.-полковник Валерий Герасимов, началник на руския Генщаб.

"Вечерняя Москва" пише за разногласия сред военните специалисти - едни смятат, че щом Русия има 1500 ядрени бойни глави, ЕвроПРО ще е напълно безполезна, според други обаче ще бъде ефективна.

"Изградят ли САЩ сигурна ПРО, значи основният коз на Русия, нейното ракетно-ядрено оръжие, ще може да бъде надцакан, неутрализиран - обяснява руският експерт Виктор Литовкин. - И силните на този свят се изправят, както Америка днес, пред изкушението да ни диктуват свои условия. Защото всички тия санкции заради Украйна, обявявани от Америка, ЕС или НАТО, всъщност имат риторичен или демонстративен характер, те изобщо не застрашават Русия."

Тези санкции "не застрашават нито икономиката, нито финансовата ни система, защото днес те са твърде тясно свързани със Запада. Та нали в ракетите на Боинг има 40 на сто наш, руски титан! За американците остава само да стесняват обръча на ПРО около Русия, харчейки сума ти пари на данъкоплатците. Както правят доста често, те действат по принципа "ще си избода окото, само и само тъща ми да има кривоглед зет", добавя наблюдателят пред "Вечерняя Москва".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати