26 Април 2024 г. Петък

Полицията ще бори битовата престъпност с полиграф

2014-04-02 13:45:49

Периодични изследвания с полиграф на служителите в МВР са заложени в една от петте програми, с които ведомството планира да сведе битовата престъпност до средноевропейски нива.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев, който е представил доклад за тези престъпления пред министрите днес, очаква най-много време да отнеме именно програмата за интегритет на служителите в МВР - „създаване на такава организационна култура, която да гарантира, че служителите ще бъдат лоялни към конституцията и законите и съпричастни към целите на МВР“.

Предвижда се в рамките й да се изградят правила за кариерно развитие, диференцирано заплащане и изграждане на ефективна контролна среда, включително чрез изследванията с полиграф на служителите във вътрешното министерство.

По думите му периодичността на изследването с полиграф ще се решава диференцирано според всяко едно от звената. Все пак Йовчев уточни, че става дума за периоди, по-големи от 6 месеца.

Служителите, в чиято лоялност има съмнение, ще подлежат на допълнителна проверка. Йовчев коментира, че ако тези съмнения се оправдаят, „е ясно какво се случва по закон“.

Докладът, представен пред кабинета днес, описва дългосрочни мерки, целящи устойчив ефект при противодействието на битовата престъпност.

Регистрираните такива престъпления през миналата година са 120 000. Отделно от това МВР шефът отчете високо ниво на т. нар. латентна престъпност – тоест голяма част от битовите престъпления не са регистрирани. „Това са стотици хиляди граждани и техните семейства, които са понесли финансови и материални щети, нарушени са гражданските и човешките им права, понесли са страдание. Изключително болезнено е усещането, когато хората са жертви на този вид престъпления“, заяви вътрешният министър.

Той съобщи, че до средата на 2014 година администрацията в министерството ще бъде съкратена с още 5%, след съкращенията с 10 на сто през миналата година.

В доклада са посочени предприетите до момента мерки, сред които е промяната в организацията и дейността на жандармерията, изпълняваща задачи, свързани с противодействие в местата с концентрация на битова престъпност.

Именно в тази връзка МВР ще разработва 5-те програми, които според Йовчев ще гарантират устойчиво и успешно противодействие на този вид престъпност. По думите му по някои от тях вече са направени съществени стъпки.

Програмата за превенция на престъпността предвижда ефективно наблюдение и контрол на криминалния контингент, за което в рамките на ГД „Криминална полиция“ ще се създаде и такава дирекция.

Елемент от програмата за сътрудничество с гражданското общество е организацията и управлението на система от извънщатни сътрудници, както и активно взаимодействие с частните охранителни фирми, застрахователните компании и органите на местната власт. Йовчев уточни, че става дума за предоставяне от информация, а не за съвместни акции.

Следващата програма е разработена от социалното министерство. По програми за временна заетост се предвижда назначаването на хора, които ще подпомагат противодействието на битовата престъпност. Йовчев уточни, че става дума за отдалечени райони, в които има голям проблем с битовата престъпност и не може да си осигури постоянно полицейско присъствие.

Те ще преминават кратко обучение и ще бъдат в комуникация и взаимодействие с органите на полицията. Министърът разясни, че правомощията им ще бъдат обмислени много внимателно, „за да не минем една определена граница“.

Във връзка с програмата за повишаване на способностите в МВР екип от Академията на МВР разработва стандарти за добро управление на министерството на база добри международни практики.

Йовчев акцентира и на необходимостта да има ефективен и бърз обмен на информация между звената – по хоризонтала и на йерархично ниво.

„Повишаване на компетентността на служителите на МВР е основен проблем, с който се сблъскваме. Обучението трябва да стане непрекъснат процес“, категоричен е министърът, според когото за това ще помогне прилагането на нови технологии.

Петата програма ще цели повишаване на доверието на гражданите в МВР. Без доверие в полицията и в служителите на МВР много трудно можем да постигнем в пълен обем целите и задачите, които сме си поставили, коментира Йовчев.

Министърът се надява в кратък период от време тези програми да бъдат разработени в детайли и да започне поетапната им реализация. Мерките и програмите ще се реализират на база резерви в бюджета на МВР.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати