28 Март 2024 г. Четвъртък

Сидеров: Ще сваля правителството, ако наложи нови санкции на Русия

2014-04-02 10:57:49
Българската националистическа партия "Атака" ще работи за сваляне на правителството в София, ако то подкрепи нови санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим, заяви лидерът й Волен Сидеров в ексклузивно интервю за "Ройтерс".

Агенцията, която уточнява, че разговорът е воден във вторник, обяснява за читателите си, че "Атака" държи баланса на силите в парламента и заплахата й е ярък пример за вътрешния натиск, който изпитват европейските правителства при заемането на позиция в най-тежката криза между Изтока и Запада на континента от края на студената война.

"Ако сегашното правителство ги подкрепи (нови санкции - бел.ред), аз ще заема твърда опозиционна линия спрямо него и ще работя за свалянето му. След това ще трябва да си отговорим на въпроса какво правителство и какво мнозинство ще последва, дали ще бъде същото или то може да бъде променено", казва Сидеров. "Това е проблем за избирателите, които трябва да се пробудят и най-после да разберат, че правителството на България трябва да води независима политика и да сложи край на колониализма, в който бяхме вкарани насила."

"Ройтерс" допълва, че "Атака" е гласовит критик на САЩ и членството на България в НАТО, както и че е единствената българска партия, открито подкрепяща руската интервенция в Украйна.

За да изтъква българските връзки с Русия, Сидеров е монтирал на стената на кабинета си стари оръжия, някои от които са от руско-турската война срещу Турция, помогнала на България да сложи край на 500-годишното османско владичество, описва агенцията.

Ако партията спре подкрепата си за правителството на малцинството на премиера Пламен Орешарски, това може да тласне най-бедната страна от ЕС обратно към политическа нестабилност, допълва "Ройтерс". 

Позицията на българските лидери за Украйна е особено предпазлива. От една страна, България изглежда иска по-тесни връзки с ЕС, в който влезе преди 7 години. От друга, тя е почти изцяло зависима от руските енергийни доставки и мнозина българи изпитват дълбоки симпатии към гигантския съсед отвъд Черно море.

"Ройтерс" отделя внимание и на особената позиция на БСП. Освен да изгуби подкрепата на "Атака", управляващата социалистическа партия рискува да ядоса избирателите на изборите за Европейски парламент през май. На тях се гледа като на тест за оцеляване на правителството, минало вече през три вота на недоверие, обяснява агенцията.

Цитирани са данни на "Галъп", според които 30% от българите приемат един ден Украйна да стане член на ЕС, а 27% предпочитат по-тесни връзки между Киев и Москва. Преки наследници на българските комунисти, управлявали във време, когато страната бе смятана за най-верният съюзник на СССР, мнозина от поддръжниците на партията са проруски настроени.

София одобри първия кръг санкции срещу Русия, а премиерът Орешарски казва, че страната не подкрепя следващи санкции, но и че няма да наложи вето в ЕС, ако се стигне дотам.

В статията на "Ройтерс" се допълва, че срещу нови наказателни мерки сигурно ще се обявят и мнозина от другите бивши комунистически държави в съюза, опасяващи се както от руската агресия, така и от това, че ще са най-големите губещи при санкции.

"България трябва да наложи вето", казва Сидеров. "Тя има право на това и тогава ЕС няма да може да наложи санкции. А след това тихо и неофициално представителите на Германия и Франция ще кажат "благодарим, че ни спасихте", защото техният оборот от търговията с Русия е за десетки милиарди евро", обобщава лидерът на "Атака".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати