28 Март 2024 г. Четвъртък

Борисов към Масларова: Дъвчеш дъвка, не те разбирам

2010-09-02 18:54:21

 

Вероятно вече никой не очаква, когато в парламента се обсъжда важна тема – като развитието на България и Европейския съюз през следващите 10 години, дебатът да бъде сериозен. Така стана и при изслушването на доклада на премиера Бойко Борисов за приоритетите на държавата и стратегията „Европа 2020“. 

Всичко започна тихо и спокойно. Премиерът прочете доклада си. Отчете успехите на ГЕРБ. Посочи, че през последната година са усвоени милиони евро от ЕС. Заварил малко над 94 милиона, когато встъпвал в длъжност, а сега – вече са платени на 620 милиона евро.

Последва появата на опозиционния лидер Сергей Станишев. Той призова обсъждането на стратегията „Европа 2020“ да не е формално и подчерта – дебатът е в парламента. 

Премиерът Бойко Борисов поиска думата, но му беше отказана, защото депутати бяха заявили желание да се изкажат.

Искра Михайлова от ДПС и Моника Панайотова от ГЕРБ дебатираха по стратегията, а премиерът ги слушаше. 

В един момент Борисов излезе от залата, а след него започнаха да се изнизват и депутатите.

Когато премиерът се върна в залата, започна закачането с опозицията във вече обичайния за българския парламент твърде разговорен стил. 

Премиерът изслуша изказването и на Ивайло Калфин и Иван Костов (който увери, че Синята коалиция подкрепя ГЕРБ) и най-накрая взе думата.

Борисов се обърна към лявата част на залата със забележката, че е чул лъжи, които лесно могат да бъдат оборени с цифри и факти. Министър-председателят веднага приложи доказателство №1 – припомни думите на Станишев, че дебатът трябва да се води в парламента, и заяви, че всъщност БСП не слуша. 

„Помолих да ми покажат тоалетната, вие се измъкнахте да пиете кафе и да пушите цигари”, заяви премиерът и предизвика овации в залата. 

„Кажи, Масларова? Дъвчеш дъвката и не те разбирам, не мога да разбера к`во казваш”, обърна се Бойко Борисов към бившия социален министър. 

Според него опозицията не иска истински дебат, а го вика само защото тогава камерите снимат повече. 

„Искате аз да дойда, да се изкажете, да ви снимат по телевизията и да пиете кафе”.

Премиерът обясни на червените, че докато тях ги нямало, колегите им от ДПС „седят и да се червят вместо вас”. 

„Не го правете друг път”, посъветва първият мъж в държавата.
Толкова за стратегия „Европа 2020”.


„Европа 2020” е икономическата стратегия на Еврокомисията за развитието на съюза през следващите 10 години. Въз основа на поуките от икономическата криза в документа са предвидени мерки, които да не допускат повтарянето й.

Стратегията дава нов модел на икономика, базирана на знанието, опазването на околната среда и високата заетост. Тя предполага по-координирана работа между отделните страни в ЕС в областта на икономиката. Ако бъде приложена, стратегията трябва да донесе 2% икономически растеж в съюза.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати