29 Март 2024 г. Петък

Правителството не е харчило пари от резерва на НЗОК

2010-09-02 18:45:05

„Нашето правителство не е харчило пари от резерва на касата за покриване на каквито и да било други разходи и няма и да го направи“, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков от парламентарната трибуна.

По предварителни данни наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31 юли 2010 г. са в размер на 1 234 700 000 лева. 

По текущи бюджетни сметки има 885 милиона лева, а по депозитни – 350 милиона лева, уточни Дянков.
Точният размер на средствата, които касата може да изразходва всяка година, се гласуват със Закона за бюджета на здравната каса, каза Симеон Дянков. 

Средствата от натрупания резерв, който се съхранява по сметки на БНБ, може да се изразходват само когато касата е в планиран дефицит, подчерта министърът.

Финансовият министър заяви, че и в предишните години резервът не е пипан. В годините, когато касата е била на дефицит, той е бил покриван със средства от републиканския бюджет, без да се вземат пари от резерва.

През 2007 г. НЗОК има дефицит, затова държавата е субсидирала със средства от бюджета в размер на 339 милиона лева. 

През 2008 г. НЗОК отново е с дефицит и държавата покрива разликата между приходите и разходите с 206 милиона лева от републиканския бюджет, а наличността по сметки в БНБ от 375 милиона лева се запазва.

През 2009 г. и 2010 г. бюджетът на НЗОК се формира единствено от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравно осигуряване. Субсидии от републиканския бюджет не са необходими и не са правени, заяви Дянков.

Резервът на здравната каса е част от фискалния резерв, следователно изразходването на средства оттам означава да се намали фискалният резерв и да се увеличи бюджетният дефицит над заложеното в бюджетната рамка, обясни Дянков и допълни, че увеличаването на дефицита ще бъде в ущърб не само на лекарите и медицинските работници, а и на всички граждани.

Това не би било отговорна политика и ние няма да го правим, категоричен беше той.

Дянков посочи още, че увеличението на приходите, особено в митническата агенция, регистрирано през юли, се запазва и през август. 

Той добави, че това са показали предварителните резултати, а до два-три дни данните за приходите ще бъдат обявени официално. 

Министърът обяви, че няма да има повторна актуализация на бюджета за 2010 г. Той посочи, че не ни е необходим заем от Международния валутен фонд нито тази, нито следващите две години. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати