29 Март 2024 г. Петък

Грешка след грешка на президента, ако продължава - импийчмънт!

2014-03-29 17:31:02
Ако президентът продължава с грешните ходове, с нарушаването на Конституцията и демонстрирането на нестабилност в президентската институция, БСП ще поиска импийчмънт. Това обяви в “Животът и други неща” по БНТ депутатът от ПГ на БСП Антон Кутев.

 

Той бе категоричен, че с действията си Росен Плевнелиев нарушава реда в държавата и показа, че не е независим.

“Не мисля, че президентът е толкова страшен човек, по-скоро той е вреден в момента и той е вреден с това, което не прави, или по-скоро с грешните ходове, цяла поредица от грешни ходове и недонаправени неща.Добър президент в момента ни е необходим, а за съжаление, той прави грешка след грешка, с което сам пред себе си, не само пред нас и пред гражданите, и пред десните хора включително започва да изглежда все по-несъстоятелен, което затруднява и тази функция", смята Кутев.

Що се отнася до спора за местата в ЦИК на петте души, назначени от БСП, двама или трима – в зависимост как ги броиш – са всъщност от гражданската квота, допълни той.

Кутев обвини Плевнелиев, че решенията му за ЦИК са чисто незаконни и според него дискусията за мястото на заместник-председателя в Народното събрание е била нарушена. Депутатът от БСП посочи, че още по време на почивката между споровете за броя на членовете на отделните партии в Народното събрание е дошло решението, че Плевнелиев вече е издал указ.

“Което означава, че преди да сме решили бройката, президентът вече решава спора, за който спори Народното събрание, в една парламентарна република. Ето ти го едно типично нарушение на Конституцията, защото в парламентарната република, докато имаш нерешен въпрос в парламента, в момента, в който той се обсъжда в парламента, президентът излиза с решение на казуса в полза на ГЕРБ – на едната от двете страни, от която той е избран", смята Кутев.

"Това показва, че в никакъв случай не е независим президент, второ, показва, че той просто нарушава реда в държавата. Естествено беше да не изберем заместник-председател от ГЕРБ, защото това беше естествена ответна реакция след действията на президента”, обясни той. 

Кутев е категоричен, че ако продължи по същия начин Плевнелиев, БСП ще мине към вариант да поиска предсрочни президентски избори, но засега това не е обсъждано.

Кутев се съгласи с твърдението, че кафето в Кърджали между Лютви Местан и Бойко Борисов е знак, но не смята, че този знак сега води до промяна в конфигурацията в държавата.

"Явно там започва някаква връзка. Според мен важният въпрос е кога г-н Местан ще реш да консумира връзката", изтъкна Кутев.

За социалиста това по-скоро е като предупреждение или като ответна реакция след гласуването за майчиния език в парламента.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати