19 Април 2024 г. Петък

Промените в закона за кредитите водеща тема в печата, обмислят импийчмънт на Плевнелиев, битовата престъпност намалява...

2014-03-29 09:27:37

Законовите промени, засягащи кредитите, са сред водещите теми на съботните вестници.

„Идеите за налагане на таван на лихвите по потребителските кредити вчера изненадващо се превърнаха в реалност. Противно на позицията на водещата комисия - бюджетната, пленарната зала вчера гласува, че годишните разходи по всякакви видове кредити за граждани не могат да превишават 50.1%. Това обаче реално ще засегне само фирмите, които предлагат т.нар. бързи или лесни кредити с огромни лихви и такси. Ограничението няма да се отрази на банките, при които такива високи проценти няма. Решението на парламента вби клин сред депутатите от двете управляващи партии БСП и ДПС. Веднага се заговори, че има голяма съпротива и че още идната седмица може да се стигне до отмяна на тавана. 
Според одобрените вчера текстове годишният процент на разходите по потребителските кредити (ГПР включва както лихвата, така и разните такси, комисиони и др.) не може да надхвърля петкратния размер на законната лихва, която е равна на основния лихвен процент плюс 10%. В момента ОЛП е под 0.1%, ето защо годишният процент на разходите по кредита не може да е над 50.1%. Клаузите в договори, които нарушават това изискване, ще се считат за нищожни, а надвзетите суми ще подлежат на връщане, решиха още депутатите. Таванът за лихвите ще важи и за най-малките кредити - под 400 лв., които досега бяха изключени от приложното поле на закона.
Решението на парламента ще удари фирмите за бързи кредити. Те отпускат малки суми с кратък срок на връщане, без да искат обезпечения и поръчители, затова услугата им е скъпа. Например при кредит 1000 лв., срок за връщане 12 месеца и месечна вноска 189 лв. (примерът стъпва на реална оферта) кредитополучателят трябва да върне общо 2268 лв. А с току-що приетия таван разходът не може да е повече от 501 лв...
Промяната няма да засегне банките, макар че някои от тях също имат дъщерни компании за лесни кредити. "Банките обикновено искат поръчител, а и средните разходи по техните потребителски заеми са около 28%", обясни депутатът Георги Кадиев. По последните данни на БНБ за февруари средният лихвен процент по потребителските кредити на домакинствата в левове възлиза на 12.01%.
Гласуването на предложенията вчера породи смут сред депутатите, макар че подобни идеи се коментират от доста време..." - в. „Сега".

„Сергей Станишев разпространи видео обръщение към банките в България. На официалната си страница във Фейсбук лидерът на БСП и ПЕС публикува клип от минута и половина с предупреждението... 
„Разбирам желанието на мнозина, чрез кредит да подобрят живота си. Но категорично заставам срещу практиката - банките да използват това и да се опитват в България и за българите да налагат правила, които не смеят да прилагат в другите европейски държави".

„Лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев публикува в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" видео, в което упреква банките че с години са създавали в България правила, каквито не смеят да приложат в нито една друга страна от ЕС.
Повод за коментара му са приетите днес в Народното събрание промени в Закона за потребителския кредит, с които се  постави таван върху лихвите, бяха отменени някои такси и въведени ограничения при промяната на лихвата.
Във видеото, чиято продължителност е под две минути, лидерът на левицата припомня, че кредитите са проблем за много българи и допълва, че добре разбира хората, които прибягват до кредит, за да подпомогнат бизнеса си в труден момент или да го развият, както и хората, които търсят кредити, за да подобрят живота си.
"Категорично заставам срещу практиката на банките, които в продължение на години използваха това желание на хората и в България и за българите създаваха правила, които не смеят да приложат в нито една друга страна", каза Станишев. Според него законът въвежда справедливост и баланс на интересите.
В същото време лидерът на левицата благодари на банковия сектор за проявеното разбиране, че така повече не може да продължава." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също за създаването на парламентарна комисия, която да разследва срещите на държавния глава Росен Плевнелиев.

„Лидерът на „Атака" Волен Сидеров поиска отново имунитетът на президента Росен Плевнелиев да бъде свален, държавният глава да бъде разследван от парламентарна комисия за срещите си във Виена с ръководството на EVN, а депутатите да гласуват импийчмънт. 
"Да съберем бързо подписи за една анкетна комисия и да поканим г-н президента да отговори що ще на срещи във Виена, дали има лична изгода", заяви Сидеров и прикани депутати от останалите партии да бъдат събрани 48 подписа от началото на идната седмица. Инициативата за комисията е на лидера на „България без цензура" Николай Бареков. Партия „Атака" ще подкрепи и жалбата на БСП до Конституционния съд срещу указа на президента Росен Плевнелиев, заяви зам.-председателят на партията Десислав Чуколов. 
„Това е поредната му грешка, с която доказа, че е президент на ГЕРБ, не е президент на българската нация, не е неин обединител", категоричен бе той. По думите му Плевнелиев прави „грешка след грешка" от началото на мандата си. Най-вероятно ДПС също ще подкрепи жалбата. 
„По принцип имаме нагласа да я подкрепим, защото отговаря на нашето становище за това, че президентът наруши драстично оперативния запис на Изборния кодекс", заяви депутатът от движението Четин Казак." - в. „Стандарт".

„Управляващото мнозинство сериозно обмисля идеята за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев. Това се разбира от намеците на двамата зам.-председатели на парламента от БСП и ДПС Мая Манолова и Алиосман Имамов. Преди това обаче двете политически сили ще изчакат произнасянето на Конституционния съд (КС) по жалбата им срещу указа на президента за ЦИК. Драмата с назначаването на комисията започна след решението на Плевнелиев да даде един мандат повече на ГЕРБ за сметка на партията на Доган. Ако съдиите се произнесат, че президентът действително е нарушил конституцията, следващата стъпка ще е процедура по отстраняването на държавния глава.
Основният мотив на жалбата на управляващите, към която се присъедини и "Атака", е, че Плевнелиев е нарушил Изборния кодекс, а от там и конституционните принципи за върховенството на закона и правовата държава.
Алиосман Имамов обясни вчера, че движението би се включило и би подкрепило процедура по импийчмънт, но няма да инициира такава. Юристи от БСП заявиха, че този въпрос би бил актуален след произнасянето на съда. Ден по-рано Мая Манолова отказа да коментира бъдещи действия на колегите си. Вчера обаче даде да се разбере, че не е чужда на подобна идея...
Процедура за импийчмънт обаче може да се задвижи изключителна трудно. Според чл. 103 от конституцията президентът и вицето му не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на основния закон. Обвинението се повдига по предложение на една четвърт от депутатите или 60 народни представители. То се поддържа от НС, ако повече от две трети от народните представители са го подкрепили (160 депутати). След това в едномесечен срок КС разглежда обвинението..." - в. „Сега".

Вестниците отделят място и на нестихващите коментари засрещата между Борисов и Местан и отношенията между ГЕРБ и ДПС.

„Срещата между Борисов и Местан на кафе беше спешна акция за спасяването на Плевнелиев. Това заяви на пресконференция в Пазарджик евродепутатът Илияна Йотова.
"Плевнелиев бе човекът, който забърка целия скандал около Избирателния кодекс и най-вече оформянето на състава на ЦИК. Не случайно инициативата за тази среща дойде от Борисов, на чийто гръб щеше да се стовари отговорността за това България да учуди за пореден път света, след като поставяме сянка на съмнение пред валидността на европейските избори с начина, по който беше определена формулата за изборната ЦИК..." - в. „24 часа".

„За пореден път Росен Плевнелиев показа, че не може да излезе от пашкула на ГЕРБ, за пореден път политическата поръчка се оказа по-силна от разума. В крайна сметка той завъртя политическите партии в един дебат, за чието едно време сигурно можеше да се случат много по-важни за хората неща", каза Йотова.
Тя допълни, че ще бъде сезиран Конституционния съд за това доколко действията на президента са в съответствие със законите в страната..." - в. „Труд".

„Извън публичните контакти, нямаме други с ГЕРБ. Нямаме намерение да правим коалиция с тях". Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Нова ТВ относно срещата на кафе между 222лидерите на ГЕРБ и ДПС, Бойко Борисов и Лютви Местан.
Той коментира, че пиенето на кафе е един положителен факт. Когато различията се обсъждат -това е добре. „Нашите избиратели понесоха най-големите удари от българска политическа партия след Възродителния процес именно при управлението на ГЕРБ"Белене"...
„Има много случаи, при които БСП, ГЕРБ и Атака гласуват заедно", отбеляза Йордан Цонев и даде пример с мораториума върху продажбата на земя на чужденци и въпроса за езика на предизборните кампании. „Има един единствен текст, който гласуваме заедно с ГЕРБ", категоричен беше депутатът, имайки предвид уреждането на състава и разпределението на местата в ЦИК..." - в. „Стандарт".

„Публичната среща на кафе между лидерите на ДПС Лютви Местан и на ГЕРБ Бойко Борисов в Кърджали "трябва да се разчита като знак, че ДПС няма скрупули с кого ще седне да пие кафе".
Оценката е на лидера на бившият зам.-председател на ДПС и създател на партия "Свобода и достойнство" Касим Дал пред "Дарик". 
Три години и половина Делян Пеевски и кръга около него в ДПС беше малкият партньор по време на управлението на ГЕРБ. Сега те са големият партньор във властта, който управлява с БСП и "Атака", каза Дал.
Той каза, че би приветствал срещата Местан - Борисов в Кърджали, "ако това е излизането на задкулисието на светло", но изрази съмнение, че това е така. "Според мен става въпрос за знак към БСП и специално към Станишев заради "изпуснатата" реплика - сравнението с Крим и Кърджали. Видяхте след това развитието на нещата в парламента. БСП бяха поставени до стената. В моята бивша партия обичат много знаците. Това трябва да се разчита като знак, че ДПС няма скрупули с кого ще седне да пие кафе. Проблем има, когато това не се прави в интерес на избирателите за дребни сметки или на инат на някого", каза Дал..." - в. „Дневник".

Съботните вестници цитират и вътрешния министър Цветлин Йовчев по темата за престъпността и функционирането на МВР.

„Имаме трайна тенденция към намаляване на битовата престъпност. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
„Мерките, които приложихме до момента, все още не са сработили изцяло. Очакваме да имаме още по-добър положителен ефект с напредване на времето. Другата седмица ще внеса в Министерски съвет доклад, в който ще предложа конкретни мерки, които ще направят така, че тези резултати ще станат трайни и това намаление на битовата престъпност ще стане устойчива тенденция", заяви вицепремиерът.
„Това не са само единични мерки, това са цели програми, които възнамеряваме да реализираме. Имаме ясна идея за това как да намалим престъпността и да се справим с този проблем", посочи министърът..." - в. „Труд".

„ГЕРБ може да ми поискат оставка и за метеорологичната обстановка. Това каза в интервю за предаването "Панорама" на БНТ Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи 
Аз съм убеден, че трябваше да се действа и то незабавно. Иначе имаше риск този човек да започне да стреля по деца. Спазени са всички изисквания на закона и на нормативните документи. Изследваме дали при провеждането на операцията са допуснати съществени грешки. Нека да изчакаме проверката, тя ще приключи скоро, тогава ще имаме яснота, каза Цветлин Йовчев. Да се дават оценки още в първите часове - не е сериозно. Трима са ранените, не са пет - шест ранените, каза Йовчев. Без да са изяснени всички факти и обстоятелства, не бива да се дават категорични оценки. Оставка се подава в момента, в който е ясно, къде е отговорността. Ако аз със свое действие или бездействие съм допринесъл за трагичния изход, знам какви трябва да бъдат действията. Главният секретар няма вина в случая. Абсолютно съм убеден, каза Цветлин Йовчев...
Ще има наказани по случая - каза Йовчев. 
МВР не е в добра кондиция; това състояние не се дължи на процеси, които са започнали сега, при предишното или по-предишното управление. Процесите и проблемите са дълбоки, каза Йовчев.
Имаме сериозни резултати по отношение на противодействието на организираната престъпност, количествата наркотици, спрямо битовата престъпност, заловената контрабанда миналата година, каза Цветлин Йовчев..." - в. „24 часа".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати