26 Април 2024 г. Петък

Съдът на ЕС задължава доставчиците да блокират сайтове, нарушаващи авторски права

2014-03-28 14:40:14
С решение от четвъртък Съдът на Европейския съюз задължи доставчиците на интернет да забраняват достъп до сайтове, които не спазват авторските права. Това ще става след съдебно разпореждане по казуса. 

Решението на съда доведе до противоположни коментари часове след като беше публикувано. Според защитници на авторските права решението е "историческо", защото е стъпка в борбата срещу пиратството. Юристи обаче изразяват своите опасения заради неясните тълкувания на съда, които могат да доведат до ограничаване на свободата на получаване на информация в интернет.

Повод за делото е Австрийският върховен съд, който се обърна към Съда на ЕС с въпрос дали доставчикът, който осигурява достъп до интернет само на потребителите на нарушаващия правата уебсайт, може да се смята за посредник, чиито услуги се използват от трето лице за нарушаване на авторските права, и на този доставчик могат да се налагат съдебни забрани.

Сайтът kinox.to, който е обект на делото, дава възможност на потребителите да гледат чрез стрийминг или да изтеглят филми, правата върху които са притежание в частност на Constantin Film и на Wega, без последните да са давали съгласие. Клиенти на интернет доставчика UPC Telekabel са използвали предлаганото от уебсайта kino.to.

Според Съда на ЕС европейските правила "допускат чрез прието от съда разпореждане да се забранява на доставчик да предоставя на своите клиенти достъп до уебсайт, който поставя онлайн закриляни обекти без съгласието на носителите на права, когато в това разпореждане не се уточнява какви мерки трябва да предприеме доставчикът на достъп, и когато последният може да избегне налагането на изпълнителна глоба при нарушение на това разпореждане, като докаже, че е предприел всички разумни мерки".

От решението на Съда в Люксембург се разбира, че европейски съдилища вече ще могат да разпореждат блокиране на сайтове, ако те използват чуждо съдържание, без позволението на автора. Това ще се случва след проверка от "националните органи и юрисдикции".

Съдът на ЕС не постановява как да се извърши блокирането. Това решение може да вземат съдилищата, в които постъпят такива искания, а ако не го направят, се очаква доставчикът да предприеме "всички разумни мерки". Освен това са неясни и границите на тези мерки, смятат юристи.

Наблюдатели изразяват притеснения, че решението на Съда на ЕС може да доведе до проформа жалби в държавите членки, които да водят до затварянето на сайтове и чрез това - до ограничаване на свободата на изразяване и на достъпа до информация. Според юриста Емил Георгиев Съдът на ЕС "буквално преряза вените на интернет свързаността и в този смисъл е на път да обезкърви информационното общество".

"Решението се различава от очакваното в светлината на практиката на Съда  Scarlet / Sabam и  като прие, че доставчикът към клиента е посредник – твърдеше, че конкретна мярка за блокиране  не е принципно непропорционална", коментира в блога си и преподавателят по медийно право проф. Нели Огнянова.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати