20 Април 2024 г. Събота

За пръв път BG властите искали потребителски данни от Google

2014-03-28 14:37:19

Ако има едно нещо, което характеризира най-добре последния Доклад за прозрачност на Googlе, то е това, че исканията за информация за потребителите не се забавят ни най-малко.

Исканията на различни правителства и държавни ведомства към Google за предоставяне на лични данни на конкретни потребители продължават да се увеличават стабилно. Само през втората половина на 2013 г. ( от юли до декември) интернет гигантът е получил над 27 477 искания за общо над 42 000 акаунта. За сравнение – през втората половина на 2009 г. Google е получил 12 539 искания.

За първи път Google отбелязва и едно искане от български власти, което е било за общо три акаунта, но е било отказано от компанията. Google не уточнява естеството на искането.

Онлайн концернът представя тези доклади два пъти в годината от 2009 г. насам, като досега никога не е получавала искане от българските институции.

Лидер в класацията по искания за достъп до данни отново са САЩ, като американските власти са изпратили 10 574 искания за 18 254 акаунта. В 83% от случаите Google е предоставил поне някаква информация. На второ място в своеобразната класация се нарежда Индия, където са поискани данни за 4401 акаунта. Концернът е реагирал с данни в 66% от исканията. Трето място заема Франция с интерес към 3378 акаунта и предоставени данни за 51% от тях.

По отношение на успеваемостта лидер е Финландия. Властите там са поискали информация за 48 профила и са я получили в цели 92% от случаите. САЩ и Малта делят второто място с по 83%, като за Малта исканията са 60.

Общо за цялото второ полугодие на 2013 г. концернът е получил 27 477 искания за 42 648 профила, а е предоставил данни за 64% от тези искания.

Подобно на други технологични и комуникационни компании Google редовно получава искания от правителства и съдилища по целия свят за предаване на потребителски данни. В този отчет компанията разкрива броя искания, които е получили от всяко правителство, по шестмесечни периоди с определени ограничения. Използването на услугите нараства всяка година и заедно с това се увеличава броят на исканията за потребителски данни, пояснява в постинг в корпоративния блог компанията.

„Продължаваме да търсим нови начини за организирането на информацията и за предоставянето на още подробности. Например от отчетния период юли – декември 2010 г. насам започнахме да разкриваме процентите искания за потребителски данни, които изпълняваме изцяло или частично. А от отчетния период януари – юни 2011 г. започнахме да разкриваме броя потребители или профили, за които са били поискани данни“, пише още юридическият директор на компанията Ричард Салгадо в блога на компанията.

Различни закони позволяват на правителствените органи да разследват нормативни нарушения или престъпна дейност. Google, както и други технологични компании, получава искания за потребителски данни от правителствени органи, разследващи престъпна дейност, административни органи, съдилища и други. Когато се получи подобно искане, екип на концерна го преглежда, за да се увери, че отговаря на законовите изисквания и на правилата на компанията. За да се съобрази с искането, то трябва да е в писмена форма, подписано от упълномощен служител на органа, който го отправя, и издадено съгласно съответния закон. Ако Google счете, че обхватът на дадено искане е твърде широк, се опитва да го стесни. И уведомява потребителите си за юридическите искания, когато е подходящо, освен ако не е забранено от закон или съдебно разпореждане.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати