19 Април 2024 г. Петък

Мая Манолова: Законопроектът може да бъде кръстен „За кожата на един президент”

2014-03-28 12:56:22

БСП няма да подкрепи промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които опозицията върна жеста на ДПС, след като депутатите от движението подкрепиха заместник-председателя й в ЦИК.

„Промените са написани с една цел - да се спаси кожата на президента и законопроектът може да бъде кръстен „За кожата на един президент”, коментира заместник-председателят на НС Мая Манолова, която оглавяваше комисията, изготвила новите изборни правила.

След срещата миналата събота между лидерите Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали ДПС преотстъпи спорното място в ЦИК на ГЕРБ и подкрепи кандидатурата на опозицията  за зам.-председателското място в ЦИК. ГЕРБ от своя страна внесе предложение за увеличаване на състава на ЦИК, така че ДПС да могат да си възстановят мястото.

Според Манолова е безспорно, че президентът Росен Плевнелиев е нарушил закона като е дал едно място повече на ГЕРБ в ЦИК, вместо на ДПС, но „сламката, която  му подават от ГЕРБ, е толкова тънка и крива, че тя непременно ще се скъса и ще го потопи окончателно”.

„Това е един от най-нескопосаните законопроекти и аз наистина се забавлявам с качеството на юридическата мисъл на ГЕРБ, има 10 грешки в 2 изречения и ако бъде приет в този вид, ще предизвика пълен хаос на изборите и бих посъветвала и лидера на ГЕРБ, който в последните дни се прави на правен експерт, да го прочете, от него биха се срамували и първокурсниците по право”, коментира Манолова.

 
Като пример тя посочи, че с предложението на ГЕРБ се  въвежда една нова категория партия – т. нар. представени партии, но кои са те и пред кого са представени, не е ясно. 

„Най-голямата атака срещу Изборния кодекс е, че той е правен за това Народно събрание, което не е така, но в мотивите си титаните от ГЕРБ развиват теза как ЦИК трябва да е от 20 души, число, което напасва съотношението на парламентарните партии в това Народно събрание. Това е едно забавно четиво, препоръчвам ви, ако имате свободно време през уикенда, да го прочетете, това не става за приемане”, добави социалистката. 
 
Според нея в ДПС имат добри юристи и след като се запознаят  с текстовете, „няма как да приемат едно към едно подобни безумни разпоредби”.
 
„ДПС е ощетено несправедливо от указа на президента, но има и други начин, чрез които справедливостта може да възтържествува, т.е. те да получат още един член в ЦИК, като бъде атакуван указът пред КС, защото нарушавайки  текстовете на кодекса, той нарушава принципите на правовата държава”, настоя Манолова.

Тя съобщи, че депутатите от левицата вече са готови с конституционната жалба,но все още чака окончателно мнението на ДПС и на „Атака” за депозирането й.

Относно предложението на лидера на „България без цензура” Николай Бареков да се формира временна комисия в парламента, която да разследва срещата на Плевниелив с ръководството на EVN във Виена, Манолова призна, че не се е запознала с искането.
 
„Имам достатъчно друга работа в парламента, но защо не. Парламентарната група ще се събери и ще реши”, остави отворена вратичка тя.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати