25 Април 2024 г. Четвъртък

Банките и кредитните фирми с таван на разходите при кредит до 50,5%

2014-03-28 11:50:13

Парламентът сложи таван на разходите, дължими на банки и кредитни институции при взимане на кредит, като прие окончателно промени в Закона за потребителския кредит.

Ограничението се отнася дори и за малките вземания до 400 лева, който вече попадат под регулацията на закона.

По предложение на социалиста Георги Кадиев депутатите решиха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството.

По разчетите на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50,5% от изтеглената сума.

Освен това парламентът реши, че ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.

Кадиев коментира, че таванът на разходите се отнася най-вече за малките и бързи кредити до 400 лева, защото от тях имат нужда обикновено хора, които са много бедни.

„Хората взимат такива заеми, когато няма какво да ядат”, коментира той и уточни, че ограничението на практика не касае банките, защото техните лихви дори и за бързи кредити не са повече от 28%, а засяга „тези кожодерски фирми”, от които взимаш 400 лева и връщаш 1000 лева.

Според него границата е разумна, защото пък много от кредитите до 400 лева не се връщат и ако таванът на разходите е по-малък, кредитните институции ще фалират и ще се отвори дупка за черен пазар.

Промените в закона предвиждат още наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита да се плаща само за първата година и да бъде до 1% от заема. След това кредитът може да бъде погасен предсрочно без такава такса.

Сега наказателната лихва достига и до 5%.

С промените в закона отпадат таксите, свързани с усвояване и управление на кредита, но остана тази за одобрение. Причината за това е, че банките правят разходи при проучването на човека, който иска кредит, а много случаи той не отговаря на условия и обикаля банка след банка, каза Йордан Цонев от ДПС, който е сред авторите на промените. Така той обясни защо се запазва таксата за одобрение, след като на първо четете парламентът реши тя да отпадне.

Няма да се събира и комисиона за едно и също действие повече от веднъж.

На банките ще се забрани и да променят условията по кредита едностранно, без съгласието на клиента.

С промените търговските банки ще бъдат длъжни да предлагат алтернативен кредит.

Целта е да се избегне ситуацията, при която след непогасен кредит се продава жилището на семейството и длъжниците трябва да доплащат остатъчните вноски по заема. В случай на неплатежоспособност задължението към банката ще отпадне с напускането на ипотекираното жилище.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати