28 Март 2024 г. Четвъртък

Преглед на по-интересните теми от печата днес

2014-03-28 08:52:19
"Темата за Русия добави нови въпроси за самата Европа", споделя тезата си в интервю за "Дума" социологът Кольо Колев. "Темата за Русия не подмени темата за предстоящите европейски избори, но добави допълнителни щрихи и нюанс към тях. Голяма част от хората у нас са проруско настроени, особено сред симпатизантите на БСП, които пък, от друга страна, не разбират, че България като част от ЕС трудно може да вземе някакво категорично, различно мнение от останалите страни. Съвсем нормално е част от тези хора да са недоволни от позицията на БСП за непризнаване на референдума. Бих казал, че събитията в Украйна дадоха добър шанс на "Атака" и на Волен Сидеров, които останаха единствени с последователно декларирани решения, че застават зад Русия. 

Европейските избори ще бъдат оценка на кабинета "Орешарски" и именно поради тази причина най-вероятно ще има и малко по-висока избирателна активност на тези избори, тъй като те ще са свързани не просто с абстрактната Европа, с абстрактния Европейски парламент, а с вътрешната политика и с това дали кабинетът е запазил достатъчно доверие в избирателите или пък е загубил доверие и евентуално ще се ходи на предсрочни избори", аргументира позицията си г-н Колев.

Анализът на "Сега" коментира темата, илюстрирайки я с БСП - между Ванкувър и Владивосток". Желанието хем да угодим на Запада, хем да подкрепим Русия вече заприлича на геополитически шарж, пише авторът на материала Петьо Цеков. По всичко изглежда, че БСП влезе отново във верижна криза, и то в най-неподходящия момент - преди избори. 

Последната комедия от леви грешки очевидно е свързана със събитията в Украйна. Разкъсвайки се между евросоциалистическото си лице и кремълския нагон, БСП успя за отрицателно време да отправи куп взаимноизключващи се послания. Накрая се стигна до призиви да наложим вето върху евентуални икономически санкции срещу Русия. За да е в крак с натиска отдолу, БСП официално заклейми всякакви икономически санкции срещу Русия. Така партията остана разкъсана между Ванкувър и Владивосток (по Жан Виденов). Дали дисонансът между правителството и левицата по украинския въпрос е планирана зрителна измама, или истинско разцепление по източната ос - всъщност, това няма значение. Важното е, че докато се чудят какво решение да вземат по този въпрос, левите се разделиха "на ивици". 

"За България от изключително значение е продължаването на стратегическите съюзнически отношения със САЩ, но и поддържането на взаимоизгодни отношения с Русия." Това пък обясни външният министър Кристиан Вигенин пред 42-ма от 70-те почетни консули на страната ни на традиционната годишна конференция с тях, доизяснява българската позиция "Труд". Вигенин добави, че България се стреми да води политика, основана на българските национални интереси и европейските и евроатлантическите ценности.

Водещата тема на "Атака"Санкциите срещу Русия са санкции срещу България". Европейският съюз трябва да излезе от опеката на САЩ и да бъде най-после европейски, а не вашингтонски съюз. 

236 инвалиди вече 2 години не получават своите пенсии от Националния осигурителен институт, защото са блокирани с прокурорско разпореждане, това показва справката на НОИ, поискана от "24 часа". Сумата, която имат да вземат общо, е в размер на 66 456, 89 лв. месечно. За две години неизплащане "арестуваните" пари стават 1,6 млн. лв. В същото време хората разпродават имоти, за да се купуват лекарства.

Държавните служители, също като пенсионерите, ще получат великденски добавки, съобщи в Пловдив министърът на финансите Петър Чобанов. Той уточни, че премии за празника ще вземат чиновниците в министерствата, реализирали икономии от фонд "Работна заплата", които са получили добри оценки при предстоящата атестация. 

Финансист номер едно припомни, че допълнителното материално стимулиране е процент към заплатата и се отпуска в края на всяко тримесечие, разяснява "Монитор". "Случи се сега Великден да е през април и така че ще има великденски бонуси по тази линия", потвърди Чобанов.

"Плевнелиев на прокурор за EVN", е водещата новина на "Монитор". "Подал съм сигнал до Главната прокуратура за срещата на президента Росен Плевнелиев с втория човек в йерархията на EVN Щефан Шишковиц. За мен той е в ситуация да бъде разследван от държавното обвинение", каза вчера във Велико Търново лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Той уточни, че инициираната от партията му подписка за създаване на анкетна комисия в парламента, която да разследва Плевнелиев за нерегламентирани връзки с ЕРП-тата, ще бъде подкрепена от "Атака". 

Родните IT специалисти са на път да създадат идилия, граничеща с холивудските филми. Добре платените специалисти все по-сериозно се замислят за възможността да изкарват солидни суми, но вече работейки в приказно малки и чисти населени места, представя визионерските им нагласи "Новинар". Иновативната екоидея е на програмиста Иван Куков. Той предлага заедно със свои колеги, които могат да работят дистанционно, да си закупят обезлюдени села. Младият специалист се въодушевил за подобен начин на работа, след като се запознал с конкурса "Купи село, създай по-добро място за живеене в България", който бе част от кампанията в социалните мрежи на "Купувайте повече български стоки".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати