23 Април 2024 г. Вторник

Румен Петков: БСП получи сериозен шамар от ДПС и ГЕРБ

2014-03-27 10:42:01

БСП е унизена и поставена в ъгъла. Това каза пред Нова телевизия бившият депутат от БСП и член на гражданската инициатива АБВ Румен Петков в коментар на срещата между Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали в събота.

След въпросната среща ДПС преотстъпи спорното място в ЦИК на ГЕРБ и подкрепи кандидатурата на опозицията  за зам.-председателското място в ЦИК. Вчера ГЕРБ внесе предложение за увеличаване на състава на ЦИК, така че ДПС да могат да си възстановят мястото.

Според Петков проблемът без съмнение идва от "неадекватното решение на президента за квотите”.

 

Посланието на срещата в Кърджали е, че Местан и Борисов заявяват, че „ние сме сериозните хора, има тежък проблем, който поставя под въпрос предстоящите евроизбори, но ние го решаваме, съпътстващите величини – БСП и „Атака“, не са необходими при решаването на въпроса“, анализира Петков.

"Такъв шамар БСП не е получавала от 90-те години насам”, категоричен е бившият червен депутат.

Той заяви, че освен тази видима среща в Кърджали, няма никакво съмнение, че хора от ДПС поддържат много тесни взаимоотношение с БСП. По отношение на поведението на ДПС Петков заяви, че те имат свои интереси, кадрова политика, принципи, които отстояват. 
 
„ДПС е партията, която прави политика, БСП е мандатоносителят”, заяви Петков и отправи остри критики към социалистите, че не изпълнява предизборните си обещания.

За приетия Изборен кодекс Петков смята, че той е написан така, че всеки може да го чете, както прецени, и търпи тълкувания. „Нямаше потенциала, капацитета в парламентарната група да бъде подготвен и приет до Нова година. Избираме Централна избирателна комисия (ЦИК), вътре има почтени хора, професионално подготвени, но те нямат физическото време да подготвят цялата документация с Изборния кодекс и сега ги плашим с Конституционния съд”, допълни той.

Румен Петков коментира и провелия се Консултативен съвет за национална сигурност при президента за Украйна и отсъствието на Сергей Станишев от него.

На провелия се в понеделник съвет партиите излязоха с обща позиция, че не приемат референдума в Крим и страната ни подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Позицията не беше подкрепена единствено от "Атака".

„Няма случай от 90-година насам, в който лидер на БСП да е отсъствал в кризисен момент. Безотговорно е лидерът на мандатоносителя да отсъства при вземането на такова важно решение”, заяви Петков. Той смята, че това е бил един от най-важните Консултативни съвети.

Петков смята, че въпросът със санкциите спрямо Русия е трябвало да бъде изведен още в самото начало - "не на санкциите". „Те няма да решат въпроса, могат да го задълбочат. Това е нашият интерес в Европа, а не да се крием и да не ходим на Консултативния съвет по национална сигурност”, каза още Петков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати