28 Март 2024 г. Четвъртък

САЩ си търсят причина за студена война с Русия

2014-03-27 10:33:09

Във връзка с „тревожните симптоми, появили се в последните три-четири дни“, военното разузнаване на САЩ е предупредило Конгреса на САЩ за нарасналата вероятност за нахлуване на войски на Русия в Украйна и по-специално в нейните източни и южни части.

От своя страна комисията по въоръжените сили на САЩ е изпратила в сряда до президента на САЩ Барак Обама доклад, в който изразява крайна тревога от подобно развитие на събитията и дори посочва примерен план на своите очаквания за украинските региони, които биха могли да бъдат подложени на нападение. Това са Луганск, Донецк и Харков. Освен това разузнаването е отбелязало потенциална заплаха по границата с Приднестровието и дори не изключва опити за завземане на територии в Прибалтика. 

В доклада, за който съобщава CNN, се казва, че прегрупирането на руските войски по границата с Украйна прилича на маневрите, които Русия предприе в навечерието на военните операции в Чечения и Грузия. 

Съгласно данните от доклада Русия е съсредоточила в районите на Ростов на Дон, Курск и Белгород групировка с численост около 30 000 военнослужещи, което е „значително повече“ от необходимото за военни учения. Освен това тези подразделения изглежда не се готвят да се връщат в базите си. Това са предимно моторизирани подразделения, които са готови мобилно да тръгнат в зададеното направление. Мобилността на разположените там сили поставя под съмнение способността на американското разузнаване да реагира оперативно, ако това се случи.

 

NEWSru.com припомня, че още на 23 март върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Брийдлав съобщи за значително концентриране на руски въоръжени сили по източната граница на Украйна, които били готови да тръгнат към Приднестровието.  не повече от 25 000. Данните на всички източници обаче сочат, че освен моторизирани стрелкови войски по границата на Русия са съсредоточени и бронирани подразделения с подкрепата на средства за ПВО и авиацията. 

Освен това руските въоръжени сили „са укрепили“ пограничните райони. В състояние на мобилизационна готовност са приведени и подразделения, разположени в дълбочина на руска територия. 

Вчера в речта си в Брюксел на срещата на върха САЩ-ЕС, където беше обсъдена ситуацията в Украйна и поредните санкции срещу Русия, американският президент Барак Обама беше уклончив, когато го попитаха за количеството руски войски по границата с Украйна, отбелязва Ройтерс. „Що се отнася до руските войски, които се съсредоточават по границата с Украйна, в дадения момент те се намират на руска земя. Русия има това законно право. Мисля, че Русия все още е във фаза на разчети“, каза Обама.

Американският президент припомни, че САЩ и Европа трябва да осъдят анексията на Крим „не защото нашата цел е да подтиснем Русия, а защото сме длъжни да подкрепяме принципите, които означават много и за Европа, и за целия свят“. 

Както пише CNN, намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна и откъсването на Крим породиха най-сериозната конфронтация между Изтока и Запада от времето на Студената война. 

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой също заяви, че страните от ЕС и САЩ имат единно мнение за ситуацията в Украйна. Той нарече анексията на Крим „позор за 21 век“. 

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отбеляза, че САЩ и ЕС ще проследят недопустимите действия на Русия да не останат безнаказани. 

В сряда на срещата на върха САЩ-ЕС в Брюксел ръководителите на САЩ и страните от ЕС заявиха, че в скоро време срещу Русия ще бъдат наложени санкции, които ще засегнат енергийния сектор на нейната икономика. 

Паралелно с това Обама припомни за преговорите за улесняване на процеса на доставки на газ от САЩ за Европа с цел намаляване на нейната зависимост от руските енергоносители. Обама посъветва европейските си колеги да търсят собственици източници на енергия освен тези, които САЩ могат да предоставят. 

В същото време Обама призна, че разширяването на ограниченията срещу Русия, насочени по-специално срещу руския енергиен сектор, ще ударят болезнено и европейските страни, тъй като те получават голяма част от газа и нефта от Русия. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати