24 Април 2024 г. Сряда

Борисов: Изборния кодекс обслужва БСП и АТАКА

2014-03-27 10:30:44

Промените, внесени от депутатите от ГЕРБ в Изборния кодекс, целят да покажат отново, че законът, направен от Мая Манолова, обслужва БСП и „Атака”. Това коментира лидерът на опозицията Бойко Борисов, след като вчера вечерта ГЕРБ изненадващо внесе предложение за изменение в кодекса, с което иска да се запише, че в ГЕРБ има 7 членове в ЦИК, БСП - 6, ДПС - 3, „Атака” – 2.
 
По-рано в сряда зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева призова БСП да внесе промени в кодекса и така ДПС да получи още едно място в ЦИК, след като президентът Росен Плевнелиев назначи само един представител на движението в състава на комисията, но социалистите отказаха.

Според Борисов лидерът на БСП Сергей Станишев е проявил „нахалство”, като твърди, че левицата трябва да има толкова членове в ЦИК, колкото и ГЕРБ, която обаче е първа политическа сила, макар и в опозиция.
 
„Арбитърът в ЦИК се състои от председател от БСП, зам.- председател от „Атака” и секретар от ДПС, подписите се полагат от председателя и секретар, а те са от БСП и ДПС, и ние сме ощетена партия и затова искаме да се възстанови поне елементарната справедливост, правейки огромен компромис да имаме зам.-председател, а не председател, всички други приказки са измислица”, коментира той.
 
Според него парламентът е приел Изборен кодекс, който не е в унисон с изискванията на Венецианската комисия – „да не се променя ЦИК година преди изборите, да не се променя законът година преди изборите и да не се прави закон в полза на едно статукво между БСП, ДПС и „Атака”.
 
Относно провала на инициативата за провеждането на референдум по въпроси, свързани с изборното законодателство, Борисов коментира, че „това е много скандално нещо”.

 

„Да правиш референдум отделно от изборите, нашето искане беше да се направи сега на изборите, за да е безплатно, сега ако се направи в различно от 25 май време, означава поне 14 милиона от бюджета”, заяви той.

Лидерът на опозицията предупреди, че премиерът Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг.
 
„Това, което знаем, че е заявил, е, че това ще стане веднага след изборите, само че тогава пазарите са по-лоши, всички му дават акъл, ако взима дълг да го направи сега, само че те както всяко нещо отлагат за след изборите, тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви по него. Говорим за 3,9 млн. лева, това отсега казвам, е капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати в тази криза, в тази безработица, в тези забатачени програми, няма да може да се плати после, никой не знае за какво е този дълг, ще си харчат,  после ние ще плащаме”, насотя лидерът на опозицията.

По повод обвиненията на Бисер Миланов-Петното, че ГЕРБ е плащала за протестите през миналата година, Борисов заяви, че лично той се е обаждал много пъти на вътрешния министър Цветлин Йовчев, за да му съобщи, че вижда на камерите в къщата си, че се плаща на протестиращите там, „вещо дирижирани от ТВ7 и „Алфа”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати