19 Април 2024 г. Петък

НЕК даде Енергото на прокуратурата; ГЕРБ взе блокираща квота в ЦИК

2014-03-27 03:15:37

Дела.

„Стандарт":

НЕК даде Енергото на прокуратурата

НЕК е сезирала прокуратурата за сумите, които ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" са си прихванали. Това обяви пред парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Причината е в липсващите суми, които са фактурирани, но не са платени на НЕК от ЕРП-тата. По-рано министърът съобщи, че ЕРП-тата все още не са превели дължимите пари. От НЕК допълниха пред "Стандарт", че сигналът е подаден директно до главния прокурор Сотир Цацаров. Стойнев поиска от ДКЕВР да направи нова методика за ценообразуването в електроенергетиката, която да покрива 100% от разходите за изкупуване на ток от ВЕИ и повече да не се стига до подобни ситуации. Стойнев коментира, че вероятно методиката, която ВАС отмени, не е била направена изцяло законно и затова е била отменена от магистратите.

 

ЦИК.

„Труд":

ГЕРБ взе блокираща квота в ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е в пълен състав от 19 души. ГЕРБ получи самостоятелна блокираща квота от 7 гласа в изборния орган. Въпреки това от партията на Бойко Борисов внесоха и промяна в Изборния кодекс, която още повече обърка аритметиката, с която са на път да отрежат НДСВ и Реформаторите от места в ЦИК. А казусът с назначенията в ЦИК на президента Росен Плевнелиев ще се прехвърли в Конституционния съд.


Референдум.

„24 Часа":

Референдум няма да се проведе заедно с изборите на 25 май

Избори и референдум заедно на 25 май няма да се проведат, съобщи Нова телевизия.
Днес изтече срокът, в който допитването до народа за изборното законодателство можеше да се насрочи заедно с европейския вот.
От ГРАО обаче не са приключили с проверката на събраните от инициативния комитет подписи. Така референдумът, в който народът трябва да каже иска ли да избира депутатите си мажоритарно, електронно и задължително, остава за лятото.


Цветанов.

„Монитор":

МВР си търси 50 бона от Цветанов

МВР се конституира като граждански ищец по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Ведомството си търси от него над 50 000 лв., които е изплатил като обезщетение на арестуван антимафиот.
Това е второ дело срещу Цветанов, което стартира в съдебна зала. По него настоящият депутат е обвинен в длъжностно присвояване на 50 бона в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Освен това прокуратурата обвинява ексвътрешния министър и в извършване на престъпление по служба.


Сметна палата.

„Новинар":

Преобразуваха Сметната палата в колективен орган

Сметната палата става колективен орган, който ще се състои от 9 души. Членовете ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание за срок от 7 години. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за Сметната палата, внесени от Йордан Цонев и група депутати от ДПС и БСП. Дебатите по законопроекта продължиха два дни, съпътствани от споровете между управляващите и опозицията.


Инцидент.

„Дума":

Лек автомобил удари четирима души на спирка

Лек автомобил удари вчера четирима души на трамвайна спирка на бул. "Александър Стамболийски" и бул. "Димитър Петков", съобщиха от пресцентъра на МВР.
По първоначални данни два леки автомобила са се ударили и в резултат на това единият се е качил на тротоара. По това време оттам са минавали жена с двете си дъщери на 11 и 17 години и 60-годишен мъж. Състоянието им не е тежко.
ДУМА припомня, че това е втора катастрофа в рамките на два дни, в която пострадаха хора, чакащи градския транспорт.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати