20 Април 2024 г. Събота

БСП праща указа на Плевнелиев за ЦИК в КС

2014-03-26 16:11:10

БСП готви жалба до Конституционния съд срещу указа на президента Росен Плевнелиев, с който той, според левицата и ДПС, назначи състава на ЦИК, като даде едно място повече на ГЕРБ за сметка на движението.

„Ще търсим съгласие между парламентарните групи за нейното депозиране и за атака на действията на президента”, разясни заместник-председателят на парламента Мая Манолова от БСП, след като по-рано лидерът на партията Сергей Станишев анонсира намеренията на социалистите.

Според Манолова с действията си Плевнелиев е нарушил Изборния кодекс, който по думите й е пределно ясен.
 
„При това призна, че нарушава закона, защото според него не бил справедлив, нещо, което не може да си позволи никой български гражданин, хората са равни пред закона и никой не може да го нарушава, най-малкото на президента му отива да го нарушава брутално и то в ползва на една политическа сила, в случая ГЕРБ, уязвявайки друга политическа сила - ДПС, като й отнема това, което й се дължи по закон”, заяви Манолова.

 

Тя смята, че по този начин президентът поставя под съмнение принципа на правовата държава и заради това БСП е готова да подаде жалба пред КС за обявяване на указа му като противоречащ на закона и на Конституцията.

Манолова заяви още, че парламентът има и други възможности за реакция, но отказа да уточни какви са те.
„Не желая да коментирам евентуални бъдещи действия”, отговори тя на въпрос дали може да се стигне до импийчмънт на президента.

"Оценките на правни колоси като Бойко Борисов и Десислава Атанасова не могат да ме уязвят, Изборният кодекс е ясен и това, че на ГЕРБ не му харесва, не е новина, те са свикнали, ако мачът не е уговорен и ако реферът не е техен, мачът изобщо да не се играе и заради това сега атаката е срещу ЦИК. На практика те нямат други възражения по кодекса, самата схема сделки вместо правила е абсолютно неприемлива, аз не работя по този начин и мисля, че парламентарната ни група няма да се подаде на шантаж”, коментира Манолова упреците срещу нея като основен автор на закона.
 
Относно искането на ГЕРБ, левицата да внесе поправки в кодекса, тя отсече, че „не е Цецка Цачева човекът, който да определя законодателната програма на Коалиция за България”.
 
Според нея президентът и ГЕРБ имат намерение да бойкотират нормалното провеждане на предстоящите избори, но това няма да се случи, защото ЦИК работи експертно и предстоящият евровот ще е честен.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати