26 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев не вини ЕРП-тата за хаоса в сектор "Енергетика"

2014-03-26 15:43:59

Президентът Росен Плевнелиев разкритикува прехвърлянето на отговорността за "дупките" в сектор "Енергетика"“ върху трите електроразпределителни дружества – ЧЕЗ, EVN и Енерго Про.

"ЕРП-тата формират едва 8% от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът?", попита държавният глава, който отново упрекна административно-командния подход на ДКЕВР за намаляване на цените на електроенергията.

Dnes.bg припомня, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране постави седемдневен срок на дружествата, който изтича на 28 март, за да се разплатят, след като преди това регулаторът откри процедури за отнемане на лицензиите на трите ЕРП-та.

 

Става дума за лицензиите за извършване на дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия", издадени на ЕVN България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго Про продажби. По информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества към държавата са нараснали до 347,6 млн. лв. -  ЕVN дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв.

Според президента една година след събитията от февруари и март 2013 г. ситуацията в енергетиката не се е променила, а според бизнеса – липсва политическа воля за решаване на проблемите в сектора.

Затова Росен Плевнелиев призова за завръщане към постигнатия по време на служебното правителство през 2013 г. консенсус за провеждането на реформи в сектор "Енергетика", които да гарантират независимост на енергийния регулатор.

По отношение на подготвяните законодателни промени за ограничаване дейността на големите търговски вериги, държавният глава коментира, че очаква да чуе дискусия по темата в парламента.

Президентът беше категоричен, че трябва да бъдат гарантирани правилата на конкуренцията в бранша, а начинът да бъдат защитени правата на малките производители е да бъдат създадени условия за производство на конкурентни продукти.

"Политиката "от ден за ден" не решава проблеми, а политиците трябва да спазват обещанията си", каза още президентът на първата по рода си съвместна работна среща с Управителния съвет на Германо-Българската индустриално-търговска камара и с Френско-Българската търговска камара.

Пред бизнеса Плевнелиев обеща, че в рамките на конституционните си правомощия ще продължи да работи за по-добрата бизнес среда у нас.

Германският и френският бизнес у нас пък откроиха като основни предизвикателства пред доверието на инвеститорите у нас върховенството на закона, борбата с корупцията и сигурността на инвестиционната среда, прозрачността и ефективността на администрацията при изпълнение на правителствените политики, както и забавянето на редица структурни реформи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати