Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 29
Начало arrow Свят arrow Евробарометър : Българите все по-малко склонни да работят без договор

Евробарометър : Българите все по-малко склонни да работят без договор

  Print E-mail
2014-03-26 09:16:53
източник: actualno.com

Новото проучване на Евробарометър търси мащабите на явлението "недеклариран труд". То показва нтересни данни за България и за другите страни от ЕС

От него излиза, че у нас наемането на работа без писмен (макар и формален) договор вече е минало, че хората, готови да се трудят срещу плащане в плик, без осигуровки и данъци, значително са намалели през последните години и че от всички стоки и услуги в сивата икономика най-често купуваме хранителни продукти. Освен това проучването на Евробарометър показва огромни разлики в манталитета на различните нации в ЕС и разнопосочни тенденции.

Над една десета (11%) от участниците в анкетата на Евробарометър признават, че през миналата година са платили на майстор, автомонтьор, детегледачка, чистачка, градинар, частен учител, хамалин и т.н., съзнавайки, че от тези пари държавата едва ли ще получи данъци. Обикновено точно в тези сфери не се издават фактури или касови бележки, което е сигнал, че "хонорарът" ще остане в сянка и бюджетът няма да получи и стотинка от облагане на тази сума.

Най-склонни да пазаруват стоки и услуги от сивия сектор са гърците, холандците и латвийците - с 30-28% дял, при поляци и германци делът е най-нисък - съответно 5 и 7%, а ние сме по средата.

Най-търсени на "сивия" европейски пазар са жилищните ремонти (посочват ги 29% от анкетираните), поправката на автомобили (22%), почистването на дома (15%) и храната (12%). У нас обаче най-търсени са храните - 41% от анкетираните от Евробарометър са купували от баба на село, от сергия на пътя или фермерски пазар мляко, сирене, мед, картофи, ябълки и др. стоки, за приходите от които вероятно не се плащат вноски в бюджета.

Интересното е, че хървати, австрийци, гърци и датчани пазаруват стоки и услуги от сивия сектор най-вече заради по-ниските цени - това важи за 70 и повече процента от анкетираните, докато у нас само 49% сочат евтиното като фактор. Още по-интересно е, че 29% от българите купуват от сенчести доставчици заради по-доброто качество и това е най-високият процент в ЕС. Българите са и сред европейците, които най-много залагат на стоки и услуги от сивия сектор заради бързината. В Австрия и Словакия над 40% от анкетираните са заложили на скоростта на доставката, а в Чехия и у нас - 37 и 35%.

Отчетлива роля играят и сделките по приятелски - 52% от европейците предпочитат да платят на ръка на приятел, роднина, познат, съсед или колега за дадена услуга или стока. В Люксембург пък цели 31% изтъкват като причина, че са предпочели "сив" майстор или производител, за да помогнат на човек, който има нужда да изкара пари.

В Латвия, Нидерландия и Естония има най-голям дял отговорили, че през последните 12 месеца са взимали заплати, надници, хонорари "в плик" (11%). Противно на очакванията, България е далеч от тези рекордьори, защото само 6% от анкетираните са заявили, че са взимали пари не по ведомост, а на ръка. Прави впечатление също, че у нас броят на работещите със сенчести доходи е спаднал с цели 8% от 2007 г. насам. В България има втвърдяване на отношението към невнасянето на данъци и осигуровки, отчита проучването. А в Гърция се случва обратното - плащането на ръка става все по-масово. Средно 4% от европейските граждани споделят, че са вършили нещо, от което са заработили сенчести доходи - с пълно или частично избягване на данъци и осигуровки.

В Кипър, Малта и Португалия съответно 13 и 9% от анкетираните са заявили, че работят, без да са подписали поне формален договор с работодателя. А България заедно с Чехия, Словакия и Словения се оказва в групата на образцовите по този показател - трудещите се без писмени договорки са под процент.

Макар че обикновено България се сочи като европейски шампион по сива икономика, оказва се, че дори дисциплинираните скандинавци имат свои рекорди в някои дисциплини. В Дания например най-голям процент от анкетираните - 59%, казват, че познават хора, които си спестяват плащането на данъци и осигуровки. Холандци и гърци също минават 50%.

А защо европейците са склонни да работят в сенчестата икономика? 50% казват, че това носи полза и за двете страни, защото спестява плащания към бюджета. 21% обясняват, че е по-добре да се трудят "на черно", вместо да стоят без работа и доходи. 16% признават, че бягат в сянката заради високи данъци.

"Недекларираният труд не само излага работниците на опасни условия на труд и по-ниски доходи, но и лишава правителствата от приходи и подкопава системите на социална сигурност", коментира данните еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя покани командира на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар в Атина за ...
  Новини Гибралтар може да се присъедини към Шенгенското пространство, след като Великобритания напусне Европейския съюз. Това заяви премиерът на британската задморска територия Фабиан Пикардо, цитиран ...
  Новини Граждани на Минск отново излязоха на митинг срещу плановете за интеграция на Беларус с Русия и в подкрепа на националния суверенитет на страната, съобщават местни медии. Както и предишните ...
  Новини Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис Джонсън, че не може да задържи Шотландия в Обединеното ...
  Новини Турция може да закрие военно - въздушната база Инджирлик, която е домакин на ядрени бойни глави на САЩ. Мярката ще е в отговор на заплахите от американските санкции и резолюцията на сената на САЩ, в ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?